Pátek, 19. dubna 2024

Zástupci obcí diskutovali s experty o metodice měření nejvyšší kategorie A místní Agendy 21

Zástupci obcí diskutovali s experty o metodice měření nejvyšší kategorie A místní Agendy 21

V prostorách Ministerstva životního prostředí proběhlo dne 23. května setkání odborníků z obcí i expertů na národní úrovni k metodice měření nejvyšší kategorie "A" místní Agendy 21. Účastníci setkání diskutovali o měření udržitelnosti měst, a to nejen v procesech veřejné správy, ale také v konkrétních výstupech a výsledcích jejich rozvoje. Seminář, kterého se zúčastnili zástupci Zdravých měst Chrudim, Kopřivnice, Litoměřice a Vsetín, pořádala NSZM ve spolupráci se společností Integra Consulting Services a Ministerstvem životního prostředí.

Výše uvedená čtveřice Zdravých měst se jako nejpokročilejší místní Agendy 21 (MA21) v ČR pustila do pilotního testování Metodiky hodnocení kategorie "A" v této metodě kvality. Mezi hodnocenými oblastmi udržitelného rozvoje jsou dle navržené Metodiky správa věcí veřejných a územní rozvoj, životní prostředí, udržitelná spotřeba a výroba, doprava a mobilita, zdraví a bezpečnost obyvatel, místní ekonomika a podnikání, vzdělávání a výchova, kultura a místní tradice, komunitní život či globální odpovědnost.

V měsíci červnu se experti rozjedou do uvedených měst a budou dané oblasti hodnotit přímo v místě. Do konce roku 2011 by pak mělo na základě tohoto hodnocení, oponentních posudků i vlastního hodnocení měst padnout definitivní rozhodnutí, zda dané město splňuje nároky kategorie "A" MA21. Zároveň bude dokončena aktualizovaná Metodika "A" MA21 pro všechny další potencionální zájemce.

Uvedená akce i další aktivity v oblasti hodnocení kategorie "A" i dalších kategorií MA21 probíhají v rámci projektu NSZM ČR a Integra s názvem "A-test", podpořeného z Revolvingového fondu MŽP.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů