Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zemní plyn pro auta dostává zelenou

Zemní plyn pro auta dostává zelenou

Tuzemská jednička v prodeji benzinu a nafty Benzina chystá prodej zemního plynu CNG. Alternativní palivo, které stále více konkuruje klasickým pohonným hmotám, by měla Benzina podle informací HN nabízet dle předběžného plánu u svých osmi ze 337 čerpacích stanic, z toho u čtyř by měl být stlačený zemní plyn CNG k dispozici řidičům ještě letos. Dodavatelem CNG a iniciátorem projektu je společnost E.ON, na projektu se podílí i tuzemský dodavatel pokladních a informačních systémů pro čerpací stanice Unicode Systems.

Jde o první rozsáhlejší projekt prodeje CNG řidičům u klasických pump u nás. Dosud je totiž zmiňované palivo, na něž jezdí v Česku aktuálně 2500 osobních i užitkových vozů a autobusů, k dostání takřka výhradně v garážích autobusových dopravců nebo ve vlastních zařízeních distributorů zemního plynu - prozatím pouze na 33 místech v Česku.

Podrobnější informace o svém projektu však Benzina i E.ON zatím tají. "Jsme ve fázi přípravy. Jednáme o tom," vyjádřil se mluvčí E.ON Vladimír Vácha. "Jde zatím o testovací fázi," uvádí také bez dalších podrobností generální ředitel Benziny Martin Durčák.

Benzinu roste konkurence

Plynaři tlačí na větší rozšíření stlačeného zemního plynu jako lacinější a ekologičtější alternativy benzinu a nafty již léta. V poslední době začali označovat toto palivo za nejvážnější alternativu i petrolejáři, pro něž znamenají v časech propadu prodeje benzinu a nafty auta na CNG rostoucí konkurenci, byť je celková loňská spotřeba 10 milionů kubíků stále jen zlomkem spotřeby benzinu a nafty.

"Klasické čerpací stanice ale musejí hledat alternativu - a tou je skutečně CNG. Částečně i rychlodobíjecí stanice pro vozy na elektrický pohon," říká expert České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu Václav Loula, manažer kvality v Benzině.

Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů