Středa, 24. dubna 2024

Podle Medveděva v Rusku přes 30 miliard tun nebezpečných odpadů

Podle Medveděva v Rusku přes 30 miliard tun nebezpečných odpadů

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes uvedl, že v Rusku je uskladněno přes 30 miliard tun nebezpečných odpadů, a obvinil vládu premiéra Vladimira Putina, že nerealizovala své záměry v oblasti ochrany životního prostředí. Podle agentury AFP prezident ale neupřesnil, o jaké konkrétní odpady jde, ani kde a jak jsou uskladněny.

"V zemi se v současné době nahromadilo přes 30 miliard tun nebezpečných odpadů," řekl Medveděv v Dzeržinsku na řece Volze, který je centrem ruského chemického průmyslu v oblasti, jež patří mezi deset nejzamořenějších lokalit ve světě. "Recyklace těchto odpadů vyžaduje velké investice, a to jak od státu, tak i od soukromého sektoru," řekl bez dalších podrobností Medveděv.

Vytkl také vládě premiéra Putina, že nerealizovala záměry, které si stanovila při ochraně životního prostředí. "Velká část oficiálních dokumentů, které měly být vypracovány, připraveny nebyly. Vidím v tom odpovědnost vlády," řekl Medveděv.

Zároveň připomněl schůzku vysokých ruských představitelů v květnu, na níž nařídil zlepšit práci státních organizací při ochraně životního prostředí.

Medvěděv už ve středu při setkání s představiteli ruských nevládních organizací konstatoval obecně známé věci. Přiznal, že "Rusko má četné ekologické problémy" a že "mnohé závisí na organizacích pro ochranu životního prostředí".

Agentura AFP napsala, že některé nevládní organizace nebyly na schůzku pozvány a následně zpochybnily reprezentativnost účastníků a vůbec ochotu úřadů se problémy životního prostředí skutečně zabývat.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů