Pátek, 19. dubna 2024

Hasiči hasí hořící pneumatiky v Boru v kontejneru s vodou

Hasiči hasí hořící pneumatiky v Boru v kontejneru s vodou

Hasiči začali pro dohašení požáru rozsáhlé skládky pneumatik v Boru u Skutče používat nový postup. Doutnající materiál hasí v nákladním kontejneru naplněném zčásti vodou. Tento způsob je zcela unikátní a efektivní a šetří vodu i životní prostředí, informovala dnes ČTK mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková.

"Nakladač s plně naloženým hořlavým materiálem na lžíci vyloží hořící pneumatiky do kontejneru s vodou. Následně hydraulickou rukou je materiál během několika minut opět vyndán a umístěn na přistavený nákladní automobil a odvážen na vytvořený volný prostor u skládky. Dvě tatry se střídají každých osm minut," popsala postup Horáková.

Oheň vypukl v pondělí odpoledne, na místě zasahovalo 19 hasičských sborů. Původní skládka sahala do výšky sedmi metrů a měla délku 150 a šířku 60 metrů. Hustý dým z požáru byl vidět desítky kilometrů daleko. Zraněn nikdo nebyl, škoda byla předběžně vyčíslena na pět milionů korun. Oheň zřejmě způsobili dělníci, kteří na blízké budově spravovali střechu. Jiskra z autogenu spadla na hořlavý materiál, a i když se plameny snažili uhasit, rozšířily se na skládku pneumatik.

V noci prováděla specializovaná laboratoř Institutu ochrany obyvatelstva Lázně Bohdaneč kontrolní měření ovzduší na několika místech přímo v Boru. Výskyt látek ohrožujících zdraví nezjistila. Pokud by se změnil směr větru a kouř šel na vesnici, je připravena evakuace všech 180 obyvatel. Úlohu evakuačního střediska by převzala škola a školka v blízké Proseči.

Areál se skládkou patří podnikateli, který se podle starosty Vlaďko Beneše potýká s finančními problémy a není schopen následky požáru hradit. "Na něm si nikdo nic nevezme, má několik dalších firem v konkurzu. Ten areál koupil už před lety a ani nevěděl, co se na pozemku nachází," řekl ČTK Beneš.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů