Čtvrtek, 28. března 2024

PROJEVTE SVÉ EKO

Ekologie dávno není zelenočerná, ale neuvěřitelně pestrá, plná nápadů a zájmu o stav planety Země.

PROJEVTE SVÉ EKO


Zvýšený zájem o spojování ekologie s tvořivou činností zaznamenává také kniha Jiřího Jandy Spřátelte se s výtvarnými projekty. Přináší množství ukázek a zkušeností ekologicky zaměřených výtvarných projektů které mj. získaly uznání i ocenění u odborníků na domácí i mezinárodní úrovni. Je určena jednotlivcům i pedagogům výtvarné výchovy všech typů základních i středních škol a zájmových kroužků v nichž pracují s dětmi a mládeží od 9 do 18 let. Nechte se inspirovat.
Kniha je cenově dotována Grantem Open Society Found
116 str, pevná vazba s barevnými obrazovými přílohami
Cena s DPH 149,-Kč
Vydavatel - Tereza, sdružení pro ekologickou výchovu, Praha
Objednávky:
Adresa:
Haštalská 17, 110 00 Praha 1
Tel.:
(+420) 224 816 868
Fax:
(+420) 224 819 161
E-mail:
tereza(zavináč)terezanet.cz
Internet:
IČ:
64933873
DIČ:
CZ64933873; jsme plátci DPH
Bankovní spojení:
1924683379/0800
Registrace:
MV ČR, II/s-OS/1-29559/96-R
Odborné recenze knihy SPŘÁTELTE SE S VÝTVARNÝMI PROJEKTY

Míra osobních postřehů, metodických charakteristik, obecných i filosofických poznámek je ve velmi zdařilé proporci. Spolu s obrazovým materiálem jde o podnětné čtení pro výtvarné pedagogy i varující text pro různé jiné pracovníky před schematickým chápáním ekologie, či inspirující publikace pro různé pracovníky s mládeží. Jeví se mi dobrý i poměr mezi osobními poznámkami a odborným textem o výtvarných nebo motivačních a metodických problémech.

PhDr Radek Horáček ( autor knihy Animace v galerii, profesor na výtvarné katedře VUT v Brně, historik umění, autor mnoha článků v odborných časopisech zabývajících se výtvarnou pedagogikou a uměním).

  • práce je čtivá, logicky uspořádaná, plná námětů a zkušeností
  • výborná pedagogická příručka, má metodický obsah, trvalou náplň v objevování a skromnost v tvorbě, která je základem pravdivého poznání
  • je to práce napsaná nejen srdcem, ale i zkušeností a s velkým vztahem k pochopení duše a přání dětí. Má v sobě sílu a motivaci zkusit to, hledat, duchovně se obohacovat a být si vědom sebe sama jako součásti přírody

Ing Jaroslav Kočí CSc (autor řady knih zabývajících se vztahy člověk - společnost - tvořivá činnost, Kam kráčí společnost, Jak úspěšně studovat, Systémově v podnikání ad).

Publikace Spřátelte se s výtvarnými projekty je zajímavým příspěvkem k obohacení výtvarných aktivit dětí a lidí zabývajících se výtvarnou výchovou. Jednotlivé nápady jsou zaměřeny na rozvinutí fantazie a realizačních dovedností u oborů a trendů, které jsou aktuálním problémem naší doby (schopnost navrhnout herní prostor, komunikace s výtvarným znakem, schopnost pracovat v týmu, vztah k přírodě na pozadí reálných civilizačních stereotypů - strom, papír atd). Vydání této knihy vycházející z autorových zkušeností je inspirací pro další lidi zabývající se výtvarnými obory.

Prof. Kurt Gebauer (prof. na VŠUP obor sochařství, významný český umělec)

Okruh čtenářů - cílové skupiny

Publikace je určena především pedagogům výtvarné výchovy na základních školách, na základních uměleckých školách i na středních školách, pracovníkům zájmových kroužků a studií, v nichž pracují s dětmi v kategorii od 9 do 18 let a vedou je zde k rozvoji estetického cítění a k citlivému vztahu k životnímu prostředí.

Distribuce knihy

  • prostřednictvím distributorské sítě neziskové organizace TEREZA
  • prostřednictvím nadace NOFE (Nadace na ochranu fauny Evropy při chomutovském zooparku pro který byla realizována řada prací popisovaných v knize včetně zde umístěného zooparku).
  • prostřednictvím vlastních výtvarných a pedagogických aktivit autora

OBSAH KNIHY

ÚVOD

PROJEKT - KDE VZNIKAJÍ ROPÁCI

Rodný kraj ropáků na dosah ruky. Jaké životní potřeby má nově objevený druh zvířete? Výpravy za ropáky. Od modelování malého tvaru k monumentální plastice. Je práce v týmu překážkou? Životní prostředí člověka nebo ropáka? Umíme předvést svoji práci? Shrnutí projektu.

PROJEKT - DĚTI DĚTEM DĚTSKÉ HŘIŠTĚ

OD REALISTICKÉ FORMY K ABSTRAHOVANÉ

Za zvířaty v zooparku. Jak vypadá zubr? Může se stát klokan odpadkovým košem? Posviťte si na žirafu.

OD ABSTRAKTNÍ FORMY K REALISTICKÉ

Individuální abstraktní představy. Průniky do podvědomí. Jak vypadá svět dětí v neznámém světě? Společné abstraktní představy. Individuální versus týmová práce. Zahrajte si ekohry. Abstraktní modely. 0 Jak vymodelovat, co jsme nikdy neviděli. Mezi designem a ekologií. Co dokáže brainstorming. Zvířata zdřevěněla. Transformace řešení. Prezentace práce. Jak daleko je od dětských kreseb k dětskému hřišti? Víme, co je ekodesign? Význam tvořivé práce. Shrnutí projektu.

PROJEKT - SPŘÁTELTE SE SE STROMY

Kolik stromů se skrývá v deseti kilogramech papíru? Meditace se stromem. Je těžké nakreslit strom? Vyrobme si papír. Hledáte klíč k umění? Strom - nejlepší přítel člověka. Poznáte se navzájem? Vegetační rok stromu. Jak se dělají obaly. Nábytek a hračka z kartonu. Unese papír člověka? Zhoupněte se také. Zachráněný strom. Shrnutí projektu. Grafický záznam projektů. (Shrnutí.) Souhrn poznatků a zkušeností z práce na projektu.

KOLEKCE Z TVORBY EKO-DESIGN STUDIA

Naše značka. Co je to tvarová abeceda? Hledáme piktogramy. Člověk přítel psa. Eko - billboardy. Respirátory ninja. Ptačí kolonie. Podepřená planeta. Sešroubujeme Zemi?

VÍKENDOVÝ PROJEKT S RODIČI A DĚTMI - MALUJEME KRAJINU

Krajina (krajinomalba) je příroda se stopami činnosti člověka. Krajina (krajinomalba) je činnost člověka se stopami přírody. Krajinomalba (krajina) je příroda v činnosti člověka.

Všechny ukázky mají přes odlišná výtvarná témata, kterými se zabývají, jeden společný jmenovatel, a tím je snaha o pochopení vzájemných vazeb mezi přírodou, člověkem a tím, co člověk vytváří. Jinými slovy - ekologická výchova prostřednictvím tvořivé práce. Tedy publikace svým inspirativním pojetím, přitažlivá pro výtvarníky, ekology, pedagogy základních i středních škol různého zaměření, ale především pro všechny tvořivě založené lidi. A ještě jeden zajímavý aspekt mají uvedené práce společný. Během šesti let činnosti studia Jiří Janda s žáky uskutečnil (vedle krátkodobých prací) pouze tyto tři rozsáhlejší projekty. Každý z nich však získal v celostátním i mezinárodním měřítku některé z prestižních ocenění dětské tvořivosti se vztahem k životnímu prostředí.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů