Pátek, 19. dubna 2024

EKOLAMP: každý může pomoci životnímu prostředí

Jedním ze znaků moderně fungující obce, firmy nebo domácnosti se během posledních let stal důraz na úsporu elektrické energie a s tím spojené používání úsporných zářivek.

EKOLAMP: každý může pomoci životnímu prostředí

Ve srovnání s klasickými žárovkami kompaktní zářivky spotřebují až o 80 % elektrické energie méně. Alespoň jednu >>úsporku<< má dnes již polovina českých domácností, jsou běžné na úřadech, ve firmách, v nemocnicích i ve školách. Úsporné varianty veřejného osvětlení jsou dnes obvyklé v řadě měst a obcí, které díky nim šetří milionové částky.

Reálné ekonomické efekty jdou ruku v ruce s ekologickým přínosem. Stoprocentně to však platí jen tehdy, jsou-li vysloužilé úsporné zářivky ekologicky zlikvidovány a recyklovány.

Do přírody už neunikají desítky kilogramů rtuti


Při nesprávné likvidaci moderních světelných zdrojů může do životního prostředí uniknout malé množství rtuti, které obsahují. A právě proti tomu již šest let bojuje kolektivní systém EKOLAMP zajišťující zpětný odběr vysloužilého osvětlovacího zařízení. Díky službám této neziskové organizace se ročně do přírody nedostane několik desítek kilogramů rtuti. >>Při odborném zpracování se úniku toxické rtuti zabrání a z už nefunkční zářivky se navíc znovu využije až 96 % surovin, z nichž je vyrobena. Kromě rtuti je to i sklo, plasty, mosaz a další materiály,<< vysvětluje zástupce kolektivního systému EKOLAMP Ing. Radoslav Chmela. Loni tato společnost sesbírala 721,9 tuny zářivek a 276,9 tuny svítidel, přičemž materiálově bylo dále využito skvělých 96,2 %, respektive 79,5 % surovin.

>>Firmy a obce musejí vysloužilé zářivky a svítidla odevzdávat k recyklaci ze zákona. Je překvapivé, že některé z nich za to pořád platí. Přitom EKOLAMP provádí sběr a recyklaci zcela zdarma,<< poznamenává inženýr Chmela. Podle jeho slov domácnosti takovou povinnost nemají, a tak přibližně polovina z nich zářivky vyhazuje do směsného komunálního odpadu. >>Lidé si často neuvědomují skutečné ekologické přínosy zpětného odběru a recyklace zářivek. Snažíme se jejich přístup změnit,<< vysvětluje Ing. Radoslav Chmela.

Včely jako symbol


Aktuální komunikační kampaň kolektivního systému EKOLAMP pro někoho možná překvapivě upozorňuje na důležitou roli včel v přírodě. Společným jmenovatelem je právě fakt, že si lidé zatím dostatečně neuvědomují nutnost osobního ekologického přístupu. Včel na Zemi ubývá a bez jejich působení by se rychle změnil ráz krajiny, došlo by k poklesu biodiverzity, stejně jako k narušení ekosystému.

Skutečnost, že i tak malý živočich může mít zásadní vliv na životní prostředí, je pro EKOLAMP paralelou k malým zářivkám, které by neměly končit v popelnicích. Za designové zpracování expozice s touto tematikou EKOLAMP dokonce získal cenu ABF na 6. mezinárodním veletrhu FOR WASTE & CLEANING 2011, který se počátkem května konal v pražských Letňanech.

Vedle apelu na společenskou odpovědnost obcí a firem se EKOLAMP neustálým rozšiřováním sběrné sítě snaží také o navyšování zpětného odběru z českých domácností, a zkracuje tak průměrnou vzdálenost, kterou jsou lidé s nefunkční zářivkou ochotni ujít. Ta podle průzkumů činí jeden kilometr. Již třetím rokem proto EKOLAMP buduje unikátní síť malých sběrných nádob s cílem přiblížit sběrná místa domácnostem. Koncem května bylo ve veřejných budovách a institucích, v obchodech nebo na úřadech umístěno již přes 1200 těchto nádob.

Sběrné dvory i mobilní svozy


Mimo to EKOLAMP smluvně spolupracuje s téměř 700 sběrnými dvory měst a s dalšími více než 3120 obcemi, jež pokrývá mobilním sběrem. Do odběru dále zapojuje zhruba tisícovku velkoobchodních a maloobchodních provozoven, na 140 konečných uživatelů a zhruba šest desítek odpadových společností.
>>S mými spolupracovníky si říkáme, že musíme myslet ekologicky, ale jednat ekonomicky, aby naše činnost dávala našim účastníkům a partnerům dlouhodobě smysl,<< uzavřel mottem společnosti Ing. Radoslav Chmela.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů