Pátek, 29. března 2024

Chaloupky mají po vyhlášení ankety Skutek roku 2010 důvod ke spokojenosti

Chaloupky mají po vyhlášení ankety Skutek roku 2010 důvod ke spokojenosti

Žďár nad Sázavou - Z letošního vyhlášení ankety kraje Vysočina Skutek roku 2010 odcházely asi nejspokojenější zástupci obecně prospěšné společnosti Chaloupky. Oceňovalo se v deseti kategoriích a právě Chaloupky měly prsty hned v pěti z nich.

Vyhlášení proběhlo v úterý 7. 6. ve Žďáře nad Sázavou. V pěti vyhlášených kategoriích pro fyzické osoby bylo veřejností nominováno 52 skutků, o jejich pořadí rozhodlo 2250 došlých hlasů. A už zde začala panovat spokojenost mezi chaloupeckými hosty. V kategorii životního prostředí obdržel ocenění pan Jozef Zetěk, ředitel Chaloupky o.p.s., za jeho dlouhodobý přínos v enviromentálním vzdělávání, výchovy a osvěty v oblasti ochrany přírody a krajiny. V kategorii poradenství, osvěta, vzdělávání pak pan David Šorm, s kterým Chaloupky úzce spolupracují při rozvoji pracoviště v Horní Krupé, za probouzení venkovského života, organizace možností vyzkoušení si starých řemesel.

Projekty organizací již vybírala odborná porota a ty nejúspěšnější postoupí do přeshraniční soutěže, která se uskuteční příští rok v partnerském Dolním Rakousku. V kategorii životního prostředí (obce nad 1000 obyvatel) získaly Chaloupky ocenění za projekt spolupráce se SŠ obchodu a služeb Jihlava. V tomto projektu si žáci střední školy připravili a následně na chaloupeckém pracovišti u Kněžic vyučovali energetické výukové programy. A ve stejné katgorii jen s omezením do 1000 obyvatel byla oceněna ZO Českého svazu ochránců přírody Kněžice, zřizovatel Chaloupky o.p.s., za vytrvalou péči o přírodu prostřednictvím pozemkového spolku Podhorácko. Do projektu je zapojeno 40 dobrovolníků především mladé rodiny, děti a studenti. Pozemkový spolek dělá také vzdělávací akce pro děti v přírodě.

A v kategorii oblast sídel, staveb a bydlení (do 1000 obyvatel) byl oceněn Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Horní Krupé. Jedná se o rekonstrukci bývalé evangelické školy, která dnes začíná sloužit především k rozvíjení tvořivého venkovského života, tradic a řemesel. Současně slouží jako středisko ekologické výchovy, tedy další pracoviště Chaloupky o.p.s.

Ředitel Chaloupek Jozef Zetěk ocenil naopak kraj Vysočiny a to slovy chvály: "Velmi si vážím toho, že kraj Vysočina připravuje ocenění Skutek roku. Toto ocenění je šancí pro jednotlivce i organizace z neziskového sektoru představit a ukázat svou činnost, která (často skrytě) přispívá k rozvoji našeho kraje."

Kontaktní osoba: Pavel Ratkovský, 731 440 923, pavel.ratkovsky@chaloupky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů