Pátek, 29. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

EK představila Bílou knihu budoucí dopravní politiky - Jejím mottem by mohlo být: méně emisí, více dopravy. Při představení dokumentu řekl v Bruselu na konci března dopravní komisař EU Siim Kallas m.j.: "K boji prot změně klimatu není nutné omezení mobility". Dlouhodobý cíl snížit do roku 2050 emise CO2 z dopravy o 60 % označil Kallas jako "ambiciózní, ale reálný".
V městské dopravě dojde k výraznému posunu k ekologičtějším vozidlům a ekologičtějším palivům. Do roku 2030 by mělo dojít k 50% snížení podílu automobilů na konvenční paliva, do roku 2050 k jejich postupnému vyřazení z měst. Do roku 2030 by se mělo v centrech velkých měst dosáhnout zavedení dopravy zboží bez emisí CO2.

V minulých dnech proběhlo v Praze předání prvního elektromobilu nové generace Citroën C-Zero. Majitelem ekologického automobilu se stala společnost LeasePlan. Ta automobil zakoupila pro svého klienta Pražskou energetiku, jemuž ho bude pronajímat společně se zajištěním veškerých dalších služeb v rámci operativního leasingu. Firma Citroën odhaduje prodejní potenciál těchto automobilů v České republice na rok 2011 na cca 20 až 30 kusů. Jejich budoucí možnosti ovšem posilují jak nulové emise CO2 či naprostá bezhlučnost, tak i jednoduché ovládání, které se například obejde bez převodovky s několika rychlostními stupni. "Jde nám nejen o alespoň malinký vklad do ochrany ovzduší, ale také o získání údajů o provozu vozidla, zejména o spotřebované elektřině a další data například o nabíjení, jeho technických parametrech a podobně. Pražská energetika považuje tato data za nezastupitelná při budování infrastruktury pro elektromobily v hlavním městě," k omentoval firemní rozhodnutí Petr Holubec z Pražské energetiky.

Firma Eustream, divize Slovenského plynárenského průmyslu, plánuje v příštích letech investovat přes 400 milionů eur do nových kapacit a ekologických technologií. Na východním Slovensku chce postavit geotermální elektrárnu o výkonu 3,5 megawattu.

Společnost Slovnaft, vlastněná maďarským koncernem MOL, na "zelené" projekty a modernizaci kapacit chystá 126 milionů eur.

Argentinští vědci představili světu naklonované tele se změněnou genetickou informací, které by mělo v dospělosti dojit mléko složením podobné mateřskému mléku lidí. Informovala o tom dnes agentura DPA. Kravička jménem Isa má přidány dva lidské geny řídící produkci dvou proteinů obsažených také v lidském mateřském mléku, které mají velký význam pro výživu kojenců.
Až Isa vyroste, bude prý dávat mléko podobající se mléku lidskému. Běžné kravské mléko na rozdíl od mateřského téměř neobsahuje (antibakteriální) enzym lyzozym a i účinek laktoferinu, proteinu zvyšujícího imunitu, je u obou druhů rozdílný.
Isa se narodila teprve 6. dubna, proto si budou muset vědci počkat ještě alespoň dva roky, než se poprvé otelí, a potom začne dávat mléko.

Elektromobily se možná začnou prosazovat v Číně, ale v Evropě to bude trvat déle, říká Martin Jahn, nejvýše postavený Čech v koncernu VW.
Elektromobil nemusí být vůbec ekologičtější než auto s běžným motorem. Přirozeně záleží na tom, kde se vyrábí potřebný proud.
>>Například v Německu, kde je podíl klasické energetiky založené na spalování fosilních paliv stále relativně vysoký, není provoz elektromobilu z hlediska CO2 příznivější než provoz mimořádně úsporných vozů se spalovacím motorem,<< říká Martin Jahn - jeden z nejvýše postavených českých manažerů působících u nadnárodních korporací.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů