Úterý, 16. dubna 2024

MetCap Energy si vybral novou technologii FlexEfficiency společnosti GE: vytvoří první elektrárnu na světě s kombinovaným cyklem integrujícím obnovitelné zdroje

MetCap Energy si vybral novou technologii FlexEfficiency společnosti GE: vytvoří první elektrárnu na světě s kombinovaným cyklem integrujícím obnovitelné zdroje

o Průlomový projekt umožní turecké přenosové síti využívat více energie z větru, slunce a zemního plynu
o Technologie GE skýtá díky inovativní integraci větrné a solární energie účinnost přesahující 70 procent
o eSolar dodá integrovanou solární termální technologii s energetickou věží

MILÁN, ITÁLIE - 7. června 2011 - Turecká společnost MetCap Energy Investments si pro svou novou převratnou elektrárnu vybrala průlomovou technologii FlexEfficiency* společnosti GE (NYSE: GE). Obě společnosti tuto zprávu zveřejnily 7. června na výstavě Power-Gen Europe 2011. Projekt bude celosvětově první elektrárnou s kombinovaným cyklem integrujícím obnovitelné zdroje, tzv. IRCC (Integrated Renewables Combined Cycle ).

Inženýrům se podařilo hladce integrovat energii ze zemního plynu, větru i slunce díky tomu, že k návrhu elektrárny přistoupili z perspektivy komplexního zařízení a řídicích systémů a využili technologie FlexEfficiency. Elektrárna FlexEfficiency 50 IRCC umožňuje flexibilní provoz díky integraci několika specifických produktů. Jde o 50 Hz plynovou turbínu budoucí generace typu 9FB, parní turbínu, generátor, 22 MW větrné turbíny GE a solární termální technologii s energetickou věží od eSolar. Všechny zmíněné technologie propojuje integrovaný řídicí systém GE Mark* VIe.

"Když jsme nedávno informovali o naší průlomové technologii FlexEfficiency, mluvili jsme zejména o tom, že chceme lépe spojit využití obnovitelných zdrojů a zemního plynu, abychom produkovali čistší, cenově dostupnější a spolehlivou elektrickou energii. Tento projekt integruje v rámci jedné elektrárny dvě technologie obnovitelných zdrojů a zemní plyn a jasně ukazuje, jaké výhody v budoucnu toto spojení může mít pro rozvodné sítě. Energie z kombinovaného cyklu integrujícího obnovitelné zdroje představuje pro GE Energy také nesmírnou příležitost k růstu. V podmínkách dané lokality společnosti MetCap dosáhneme účinnosti elektrárny 69 procent. Při projektech odpovídajících podmínkám Gas Turbine World nám tato technologie ale umožní dosáhnout účinnosti přesahující 70 procent," uvedl Paul Browning, viceprezident divize GE Energy zodpovědné za tepelné elektrárny.

"MetCap Energy je v energetice špičkou a tímto projektem nastavil nový globální standard pro efektivní integraci zemního plynu a obnovitelných zdrojů. Jde o první příklad toho, že nedávná investice do eSolar znamená pro GE Energy perspektivu růstu. Již nyní v našem odvětví vidíme rostoucí zájem o tuto technologii. Jedná se zároveň o další významný posun vpřed pro iniciativu ecomagination společnosti GE, který jde ruku v ruce s naším závazkem vytvářet čistší a levnější energetickou budoucnost," dodal Browning.

Elektrárna bude postavena v tureckém Karamanu a její plánovaný výkon by s ohledem na místní podmínky měl činit 508 MW, což by postačilo na pokrytí spotřeby více než 600 000 domácností. Komerční provoz by měl být zahájen v roce 2015. Kompletní realizaci projektu (EPC) zajišťuje společnost Gama Power Systems Engineering and Contracting, Inc.

Dr. Celal Metin, ředitel společnosti MetCap Energy Investments, uvedl: "V MetCapu si zakládáme na tom, aby naše projekty odpovídaly zvyšujícím se požadavkům na spotřebu energie, byly zodpovědné vůči životnímu prostředí, zajišťovaly hospodářský růst, ale zároveň šetřily naše cenné vodní zdroje. Technologii FlexEfficiency společnosti GE jsme srovnávali s ostatními nejmodernějšími alternativami a nakonec se rozhodli právě pro ni, protože nejlépe vyhovovala naší vizi. Kromě rekordně vysoké palivové účinnosti bude mít tato elektrárna nulovou produkci tekutých odpadů, nízké emise a rychlou reakci - možnost spuštění během 28 minut. Vše ovládá integrovaný řídicí systém, který umožňuje pomocí jednoho spínače spustit všechny části elektrárny IRCC. Zároveň se nám podařilo dosáhnout i velice atraktivní návratnosti investic. Právě to podle našeho názoru představuje budoucnost energetiky."

"Společnost GAMA je nadšená, že se spolu s GE bude posílet na vzniku první elektrárny kombinovaného cyklu integrující obnovitelné zdroje. GAMA byla odjakživa propagátorem odvážných projektů. Už se těšíme na to, že úspěšně zrealizujeme tento projekt. MetCap si vybral špičkovou technologii, která zajistí mnoho inovací jako je nulová produkce tekutých odpadů, spuštění jediným spínačem a další. Věříme, že tento projekt vytvoří nový standard pro investice do výroby energie v oblastech, které jsou bohaté na zdroje jako sluneční svit a vítr - například na Blízkém východě," uvedl Gökhan Inanç, člen představenstva a náměstek generálního ředitele společnosti Gama Power Systems.
"Loni jsme s našimi klienty začali hovořit o technologii FlexEfficiency 50 a jedinečná kombinace flexibility a efektivity, jež tento provoz poskytuje, sklízí velký zájem," prohlásil Ricardo Cordoba, prezident GE Energy pro region západní Evropy. "A nyní, pouhé dva týdny po oficiálním oznámení, máme prvního zákazníka v Evropě - MetCap Energy. Zákazníci tento technologický průlom, který promění celý obor, nepochybně uvítají."
Dne 6. června společnost GE oznámila uzavření smlouvy o investici a licenci s eSolar, dodavatelem nové generace technologií pro solární tepelné elektrárny s energetickou věží. Na základě smlouvy GE udělí licenci a využije technologii a software eSolar v elektrárně IRCC a samostatných solárních tepelných elektrárnách.

"Společnost eSolar se s hrdostí účastní tohoto průkopnického projektu, který kombinuje věžové solární termální technologie s plynovou technologií FlexEfficiency a větrnou technologií GE. V porovnání s ostatními obnovitelnými zdroji má solární termální věžová technologie výraznou výhodu ve schopnosti zapojit i tepelnou elektrárnu, a tím zmírnit problémy spojené s přerušováním způsobeným proměnlivostí větru a slunečního záření. Pro nás jde o velice zajímavý inovativní projekt, který je zároveň jasným dokladem toho, jaký potenciál obchodního růstu pro nás nové spojení s GE představuje," uvedl John Van Scoter, výkonný ředitel a prezident eSolar.

Elektrárna FlexEfficiency 50 je výsledkem investice ve výši více než 500 milionů dolarů, které GE vložila do výzkumu a vývoje čistší a účinnější energie. GE rovněž oznámila, že hodlá investovat 170 milionů dolarů do unikátního testovacího zařízení v Greenville v Severní Karolině, kde bude možné ověřovat nové technologie za podmínek plného provozu a plné zátěže. Kromě smluv s MetCap Energy a eSolar společnost GE podepsala také memorandum o porozumění se společností Harbin Electric Co. Ltd. na podporu uvedení FlexEfficiency v Číně. Společnost Harbin spolupracuje s GE od roku 2003 na dodávkách vysoce výkonných plynových turbín pro projekty v Číně.

Více informací na www.ge-flexibility.com a na www.ecomagination.com

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů