Pátek, 19. dubna 2024

Obec Vyskytná požaduje zastavit kompostárnu Setry, zapáchá

Obec Vyskytná požaduje zastavit kompostárnu Setry, zapáchá

Obec Vyskytná nad Jihlavou se pokusí zastavit ukládání odpadu v kompostárně firmy Setra. Obyvatelé si dlouhodobě stěžují na zápach, se způsobem provozování kompostárny není spokojena ani Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Starosta Vyskytné Petr Böhm dnes ČTK řekl, že obec napadne platnost stavebního povolení. Vyjádření Setry se ČTK nepodařilo získat.

Na kompostárnu bylo u Vyskytné přeměněno bývalé polní hnojiště. Problémy se podle Böhma táhnou druhým rokem. Podle jeho názoru je hlavní chyba v tom, že navezené odpady, například čistírenské kaly, zůstanou ležet a nekompostují se. Podle obce také několikrát unikala do okolí odpadní voda.

Obci se podle Böhma nyní podařilo zjistit, že se některé orgány v průběhu stavebního řízení vyjadřovaly k jiným pozemkům, než na kterých kompostárna stojí. To je podle starosty vážná chyba. Obec proto bude požadovat, aby stavební úřad v Jihlavě zrušil své rozhodnutí z listopadu 2008, jímž povolil změnu užívání stavby z hnojiště na kompostárnu. Na firmu chce obec rovněž podat žalobu o zdržení se imisí pachu.

Vedoucí jihlavského stavebního úřadu Michal Jarco zrušení rozhodnutí odmítá. "Není možné, abychom povolili něco někde jinde, než se vyjadřovaly dotčené orgány," řekl. Podle něj muselo být všem úřadům jasné, o jaký stavební objekt jde i v případě administrativní chyby, protože jiný takový v tom území není. Podle Jarca se řádně uskutečnila i stavba. Provoz kompostárny podle něj patří do kompetence orgánů životního prostředí.

Oblastní inspektorát ČIŽP v Havlíčkově Brodě vyměřil firmě za způsob provozování kompostárny několik pokut a stanovil i opatření k nápravě. Firma se však podle ředitele inspektorátu Vítězslava Nováka vždy odvolá nebo se brání žalobou. "Takže čekáme, jakým způsobem bude rozhodnuto u soudu," řekl. Na výsledku bude záviset i případné rozhodnutí o uzavření kompostárny.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů