Úterý, 19. března 2024

Po rekonstrukci paneláku se platby za energie mohou snížit až o 70 procent

BUDOU DALŠÍ? Panelový dům na pražském sídlišti má být v Česku první, jehož spotřeba energie bude po rekonstrukci odpovídat pasivnímu standardu.

Po rekonstrukci paneláku se platby za energie mohou snížit až o 70 procent

V okolních zemích, zejména v Německu, již s podobnými rekonstrukcemi mají zkušenosti. U nás není největší problém financování, ale získání souhlasu majitelů bytů.

Pilotní projekt - tím má být rekonstrukce panelového domu z roku 1987 v Praze-Chodově do pasivního standardu. Jeho celkové platby za energie by se mohly snížit až o 70 procent. Konkrétně: obyvatelé třípokojového byt by ročně za vytápění a teplou vodu zaplatili jen 6 tisíc korun místo 21 tisíc. Navíc by se obyvatelům domu diametrálně zlepšila kvalita bydlení. Spočítala to konzultační společnost Ekowatt CZ, kterou oslovilo sdružení vlastníků jednotek (SVJ) Augustinova 10, 12, 14.

Možné varianty rekonstrukce zástupci Ekowatt CZ prezentovali koncem minulého týdne. "V říjnu bude shromáždění, kde se rozhodne, jak se bude postupovat dál," řekl Jaroslav Dojava, člen výboru sdružení vlastníků jednotek (SVJ). V domě je nyní celkem 105 majitelů bytů a komplexní proměna domu vyžaduje souhlas všech z nich. To je podle Dojavy i jiných zasvěcených v podstatě nemožné, proto SVJ hledá způsob, jak to obejít.

Investice je vysoká, ale šlo by to i bez úvěru

Ekowatt CZ doporučuje SVJ v zásadě tři varianty rekonstrukce. "Základní varianta počítá s navýšením plateb do fondu oprav tak, aby to pro majitele bytů bylo únosné," řekl Petr Vogel, konzultant společnosti Ekowatt CZ. Další z variant navrhuje rozšíření bytů a přístavbu balkonů. Naposled připadá v úvahu také nástavba dvou podlaží v kombinaci s rozšířením bytů. Výše investice na dům se tak pohybuje od 48 do 93 milionů korun. Zatížení majitelů bytů úvěrem přitom není nezbytné. "Kombinací toho, že se navýší fond oprav a že se bude splácet z dosažených úspor, se dá dosáhnout i varianty, která je bezúvěrová," uvedl Vogel.

Lákadlem je určitě to, že některé varianty počítají s balkonem pro každý byt nebo zvětšením plochy bytů díky zasklení lodžií. Nejvíce zastánci komplexní rekonstrukce argumentují zvýšením hodnoty bytů díky výraznému snížení výdajů na vytápění a zlepšením kvality bydlení. Architektonické návrhy pro Ekowatt CZ zpracovala studia Aukett Fitzroy Robinson a Len+k architekti.

Ekowatt CZ pracoval poslední čtyři roky na výzkumu pro ministerstvo životního prostředí zaměřeném na energetickou náročnost panelových domů v Česku. Firma zjistila, že z 85 procent je lze v Česku rekonstruovat do pasivního standardu. Žije v nich asi třetina obyvatel Česka, odhadem v 1,2 milionech bytů. Jejich hodnotu může podstatně zvýšit rekonstrukce. "Výhodou paneláků je, že nejsou památkově chráněné, mají kompaktní tvar a dá se s nimi proto pracovat," uvedl Vogel.

Největší problémy paneláků jsou jejich energetická náročnost a kvalita vnitřního prostředí. Ještě loni byla u nás polovina paneláků před rekonstrukcí, ale až na výjimky se u nich přistupuje k standardní rekonstrukci spíše než ke komplexní. U většiny rekonstrukcí bývá přitom zateplení střechy a stěn podle Ekowattu CZ nedostatečné. Po výměně oken se sice sníží úniky tepla, zároveň se ale zhorší vnitřní prostředí zatěsněných domů. Do bytů neproniká vzduch, zvyšuje se koncentrace CO<sub>2</sub> a nezřídka se tvoří plísně. Komplexní rekonstrukce počítá s centrálním větráním s rekuperací tepla. Ačkoli je tato komplexní rekonstrukce dražší, podle Ekowattu CZ je ekonomická návratnost stejná jako u standardní rekonstrukce.

"Obecně je to velmi dobrá myšlenka, ale problém je získat souhlas všech majitelů bytů," řekl Oldřich Sova, předseda představenstva a ředitel družstva Stavebního bytového družstva Pokrok. To je největším správcem bytů v Česku, spravuje jich zhruba 22 tisíc a většina z nich je v panelových domech v Praze. Částečnou rekonstrukcí prošly zhruba dvě třetiny z nich, ale nikde se výsledek neblíží pasivnímu standardu.

Až 85 procent paneláků může být pasivních

Rekonstrukce paneláku na pražském Chodově do standardu pasivního domu je v Česku sice pilotním projektem, ale zkušenost s přestavbou panelových domů na energeticky úsporné mají už například v Brně. Konkrétně v městské části Nový Lískovec, kde úřad nechal 850 obecních bytů v 15 panelácích kompletně zrekonstruovat tak, že vyhovují nízkoenergetickému standardu. V první etapě mezi lety 2001 a 2006 a pak loni. Ne zrovna nízké náklady ve výši kolem 300 milionů korun financovala městská část pomocí úvěru, vlastních příjmů z nájemného a dotací.

"Na vyhodnocení rekonstrukce bytů z loňska je ještě brzy, ale byty z první etapy mají spotřebu pod 40 kWh. Znamená to ale učit nájemníky, jak správně větrat, jak se v takovém prostředí chovat. Vzhledem k tomu, že jsme ke speciálnímu zateplení přistupovali jako součásti kompletní rekonstrukce, nejsou náklady výrazně vyšší," řekla HN starostka městské části Nový Lískovec Jana Drápalová.

Starší typy panelových domů mají podle odborníků spotřebu energie na vytápění v rozmezí od 130 do 260 kWh za metr čtvereční a rok. Standardní rekonstrukce sníží spotřebu takového domu na 60 až 90 kWh a komplexním řešením lze spotřebu snížit na nízkoenergetickou 20 až 30 kWh. Spotřeba pasivního domu podle našich norem nesmí přesáhnout 15 kWh za metr čtvereční a rok.

S přispěním Miroslava Petra
Martina Marečková


Spotřeba paneláků

Starší typy panelových domů mají spotřebu energie na vytápění v rozmezí od 130 do 260 kWh za metr čtvereční a rok

Po standardní rekonstrukci

se sníží spotřeba panelových domů na 60 až 90 kWh

Komplexní rekonstrukce

dokáže spotřebu snížit na nízkoenergetický standard 20 až 30 kWh

Dům v pasivním standardu

má spotřebu max. 15 kWh za metr čtvereční a rok

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů