Úterý, 19. března 2024

Jak nejlépe pečovat o baterie v létě

Léto je pro každého časem odpočinku a relaxace. Neuvědomujeme si však, že při našich letních aktivitách mobilní telefony, notebooky, fotoaparáty i videokamery trpí. Jejich baterie jsou totiž v létě vystavovány extrémně vysokým teplotám, vlhkosti a prachu, které mohou baterii trvale poškodit.

Jak nejlépe pečovat o baterie v létě

Poradíme vám, jak se nejčastějších škodlivých vlivů vyvarovat a jak baterie nejlépe chránit.

Vysoké teploty

K létu neodmyslitelně patří sluníčko a teplo. Ale právě vysoké teploty bateriím škodí. Proto není vhodné ponechávat notebooky ani mobilní telefony na přímém slunci, nebo třeba ve vyhřátém autě. Bateriím svědčí teploty mezi 15 °C a 20 °C. Hlídejte však, aby digitální přístroje nebyly vystaveny teplotám vyšším než je 60 °C. U baterií totiž v důsledku přehřátí dochází k rychlému zkrácení životnosti a v extrémním případě může baterka i explodovat. "Pokud dojde k přehřátí, v žádném případě přístroj s baterií nezchlazujte naráz. Chladnička a mrazák jsou tou nejhorší volbou. Raději přístroj přemístěte do stínu či do chladnější místnosti a nechejte ho přirozeně vychladnout," vysvětlil Radim Tlapák, ředitel internetového obchodu BatteryShop.cz, který nabízí širokou škálu baterií pro notebooky, fotoaparáty, videokamery, mobily a další zařízení.

Voda a vlhkost

V letních měsících svoje digitální hračky běžně používáme na koupalištích, u rybníků či na mořských plážích. Voda je přitom jednou z nejčastějších příčin poruchy mobilních telefonů a fotoaparátů. Důvodem jsou minerály obsažené ve vodě, zejména v té mořské, které způsobují korozi elektronických obvodů. Bateriím neškodí pouze přímý kontakt s vodou, ale také vysoká vlhkost vzduchu. Pokud tedy vyrážíte na dovolenou do oblastí se zvýšenou vlhkostí, raději ochraňte své mobily a fotoaparáty vodotěsnými obaly. V případě, že se již baterie do kontaktu s vodou či vlhkem dostala, otřete ji především v místě s kontakty a nechte ji alespoň jeden den vysoušet při pokojové teplotě, rozhodně ji nesušte na sluníčku nebo fénem. Pokud došlo k navlhnutí baterky ve větší míře, osušte ji hadříkem a zaneste pro kontrolu do servisu.

Prach a nečistoty

Při letních cestách jsou digitální přístroje více než kdy jindy vystaveny prašnému prostředí. Prach, písek a jiné nečistoty se snadno dostanou do útrob notebooků, mobilů, foťáků a kamer, kde mohou způsobit vážná poškození. Nahromaděné nečistoty v oblasti elektronických kontaktů mohou omezovat přenos elektrické energie a mohou být dokonce příčinou zkratu baterky. Proto zvláště v letních měsících občas vyjměte baterii z přístroje a očistěte ji vatovým tamponem nebo čistým, bavlněným hadříkem. Při čištění se vyhněte chemikáliím i obyčejné vodě.

Pády a nárazy

V létě jsme neustále v pohybu a s chutí se věnujeme nejrůznějším sportovním aktivitám. Při sportu však hrozí zvýšené riziko, že nám mobil nebo foťák vypadne z kapsy či z batohu a tvrdě dopadne na zem. Pád z výšky může vážně poškodit nejen samotný přístroj, ale také strukturu baterie, buďte proto na baterie nejen v létě vysoce opatrní. Pokud již byla baterie mechanicky poškozena, nevkládejte ji zpátky do přístroje. "Poničenou baterii raději vždy nechte prověřit odborníky. Navíc poškozené baterky nevyhazujte do běžného odpadu. Obsahují totiž chemikálie, které vážně škodí životnímu prostředí," uvedl k tomu ještě Radim Tlapák.


Zdroj:Technik
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů