Čtvrtek, 28. března 2024

Environmentální účet pro obce

Obce se na jaře dozvěděly, jak jejich občané loni pomohli životnímu prostředí díky recyklaci více než 403 tisíc televizorů a 226 tisíc PC monitorů.

Environmentální účet pro obce

Každá obec totiž obdržela od společnosti ASEKOL certifikát environmentálního vyúčtování, který vyčísluje individuální přínos jejích občanů. Je zřejmé, že zpětný odběr elektrozařízení je pro životní prostředí jednoznačně přínosný. Jde o důkaz, že také jednotlivec může pomoci při ochraně ekosystému Země. Díky zpětnému odběru a odborné recyklaci jednoho televizoru se ušetří 2,9 litru ropy nebo 162,4 kWh elektrické energie.

Certifikáty environmentálního vyúčtování vycházejí z tzv. LCA (Life Cycle Assessment) analýzy, která hodnotila vlivy sběru, dopravy a zpracování televizorů a PC monitorů až do finální recyklace jednotlivých složek vyřazených spotřebičů do nového výrobku či do jejich konečného zneškodnění. Pro každou frakci byly vyčísleny dopady na životní prostředí. Výsledky byly prezentovány formou přepočtu na ušetřenou energii, suroviny a vodu a také na emise skleníkových plynů a produkci odpadu.

Televize a počítačové monitory tvoří 78 % objemu zpětně odebraných elektrospotřebičů společností ASEKOL. Ta sběrem těchto přístrojů jen loni v Česku uspořila například 1,857 mil. litrů ropy, které mají nyní na trhu hodnotu téměř 25,5 mil. Kč, či 93 839 MWh elektřiny, což jsou dva dny plného výkonu elektrárny Temelín.

Třídění a recyklace elektroodpadu probíhá v ČR více než pět let. Za tu dobu zde byla zajištěna recyklace 1,617 mil. televizorů a 0,891 mil. monitorů.

>>Přestože se naše environmentální vyúčtování týká pouze televizorů a počítačových monitorů, přínos pro životní prostředí představuje i recyklace všech ostatních druhů elektrospotřebičů,<< říká manažerka komunikace společnosti ASEKOL Hana Ansorgová a dodává: >>Každý člověk může chránit přírodu už jen tím, že odevzdá elektroodpad do sběrného dvora nebo jej vyhodí do speciálních kontejnerů, nikoli do popelnice nebo do přírody.<<

Aktuality ze společnosti ASEKOL

Rada Fondu ASEKOL v rámci Grantového řízení 2011 rozhodla 6. 5. 2011 o udělení dotací pro projekty zaměřené na zlepšení efektivity sběru elektroodpadu. Devět členů rady posuzovalo 70 žádostí o grant, z nichž podpořili rekordních 46. Vybrané subjekty tak obdrží od Fondu ASEKOL pomoc ve výši přes 2 mil. Kč. Většina z podpořených projektů spadá do dlouhodobě nejoblíbenějšího programu Rekonstrukce, který je zaměřen na zlepšení kvality sběrných míst. Jen do tohoto programu bylo podáno 47 žádostí. Zájem však byl i o programy Osvěta (14 žádostí) a Intenzita (9 žádostí). Za čtyři roky fungování tak Fond ASEKOL podpořil už 149 projektů v celkové hodnotě přesahující 11 mil. Kč (k témuž i na http://www.asekol.cz/fond-asekol.html).

Už 8. 6. pokračuje v Pardubicích road-show Zahoď mobil (byla zahájena 17. 5. v Liberci), kulturně-osvětová akce s tématem třídění elektroodpadu, která je zároveň historicky prvním Mistrovstvím ČR v hodu mobilním telefonem. Road-show postupně navštíví třináct měst, přičemž program je připraven pro nejmenší návštěvníky, žáky základních a středních škol i pro širokou veřejnost. Soutěžící si mohou hodit mobilním telefonem do dálky, vyhrát chytrý telefon od společnosti SAMSUNG a vyzkoušet další zajímavé disciplíny, jako třeba vzpírání elektrospotřebičů či slalom mezi ledničkami na vozítku Segway. Každá akce vždy vyvrcholí koncertem kapely Kryštof a její program je kompletně zdarma. Road-show bude dále pokračovat ve městech Hradec Králové - 9. 6., Mladá Boleslav - 15. 6. a Plzeň - 16. 6. (více na www.zahodmobil.cz).

ZDROJ: ASEKOL

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů