Pátek, 29. března 2024

Multifunkční zařízení vyrábí kompost i palivo

Multifunkční zařízení vyrábí kompost i palivo

Projekt výroby paliva z odpadní biomasy jsme zahájili v polovině roku 2010 v nově zrekonstruované průmyslové kompostárně v Bílině, jejíž kapacita je 50 kilotun zpracované vstupní suroviny za rok.

Z biomasy vyrábíme v rámci poloprovozních zkoušek běžný kompost i alternativní palivo, vhodné ke spalování v kotelnách. Podstatnou výhodou je, že na výrobu obou produktů používáme stejnou techniku, klasický překopávač či standardní bubnové síto. Tato kompostárna je multifunkční hlavně proto, že celý proces výroby je pod střechou a dá se řídit a kontrolovat obsah vlhkosti v produktu. Moderním způsobem se řeší i provzdušňování zpracovávané hmoty, odvod a čištění odpadních vod nebo odvětrání vzdušnin do biofiltru. Celý proces výroby je ovládán a monitorován výpočetní technikou.

Proč však vyrábět v kompostárně palivo? Nyní začíná být velkým problémem nedostatek štěpky i nárůst její ceny v důsledku narůstajícího počtu kotelen na biomasu. Na druhé straně máme velké množství odpadní biomasy v různých formách - od posekané trávy přes seno, větve, pařezy či odpady ze zemědělství a lesnictví až po zbytky z velkokuchyní a kalů z ČOV. Skládkování této biomasy se důsledně omezuje v celé Evropské unii, a je proto nutné hledat cesty k jejímu využití. Výroba paliva je jednou z možností. Pro kompostárnu je tento postup výhodný, protože řeší sezonnost v příjmu různých bioodpadů a zároveň zajišťuje stabilitu provozu při nedostatku odbytu na klasický kompost.

Při výrobě kompost/palivo lze kombinovat suroviny podle vhodnosti již před výrobou. Popel ze spalování biomasy v kotelnách se může používat k obohacování a vylehčování kompostových substrátů. Podle výsledků rozborů je pro tuto aplikaci zcela bezproblémový. Doprava popele z kotelny zpět na kompostárnu může být logisticky vyřešena jako vytěžování vozidel.

Jako zemědělec mám problém s tím, že odpadní biomasa nekončí ve formě kompostu v půdě, kterou by obohatila humusem a zvýšila její úrodnost. Pohlédnu-li však na problém okem podnikatele v době krize, není co řešit. Máme-li zařízení, které umí výrobu obou produktů, proč je nevyužít? O dalším postupu a výsledcích projektu budeme průběžně informovat.


LUBOŠ HORA
Ekodendra, s. r. o.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů