Sobota, 20. dubna 2024

Reakce Ministerstva životního prostředí na výzvu Greenpeace

Reakce Ministerstva životního prostředí na výzvu Greenpeace

Ministerstvo životního prostředí považuje formu dnešní akce organizace Greenpeace za nevhodnou. Vniknutí na střechu budovy nelze považovat za dialog. Česká republika od roku 1990 navíc snížila objem svých emisí o více než 30 %.

"Ctíme svobodu projevu, nicméně tuto formu jednání odmítáme. Obsazování střechy budovy ministerstva pro nás není akceptovatelný způsob jakéhokoli dialogu," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. "Co se týče požadavku na snižování emisí, v žádném případě nebudeme podporovat hurá akce."

Investice do zelených technologií jsou nesporným potenciálem ekonomického růstu. Je ale třeba brát ohled na zatížení podnikatelů v Česku, především s porovnáním se zeměmi, které na své firmy obdobné nároky nekladou.

Proto se při přijímání Klimaticko-energetického balíčku všechny státy Evropské unie dohodly, že cíl zůstane 20 %, dokud i ostatní významné průmyslové země nepřijmou obdobné závazky. Ministerstvo životního prostředí v České republice nejen, že svoje závazky plní, navíc je i překračuje - Česká republika snížila od roku 1990 svoje emise o více než 30 %.

Ministerstvo životního prostředí podporuje navýšení cílů Evropské unie, ovšem za předpokladu, že i ostatní významní emitenti skleníkových plynů (USA, Čína, Indie atd.) přijmou obdobné závazky.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů