Pátek, 29. března 2024

EK hrozí ČR soudem kvůli směrnici o znečišťování z lodí

EK hrozí ČR soudem kvůli směrnici o znečišťování z lodí

Evropská komise dnes pohrozila Česku, že by ho mohla pohnat před evropskou justici. Důvodem je směrnice o znečištění z lodí a to, že ČR nesplnila pravidla, s nimiž tento unijní předpis počítá. Komise o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Obdobný problém má kromě ČR i sedm dalších zemí (Finsko, Řecko, Itálie, Litva, Portugalsko, Rumunsko a Slovensko).

"Problémová" směrnice 2009/123/ES má za cíl sladit v EU definice trestných činů, které souvisejí se znečišťováním z lodí, rozsahu odpovědnosti viníků (fyzické či právnické osoby) i trestní povahy sankcí, jež mohou být za takové trestné činy uloženy fyzickým osobám.

Směrnici měly členské země EU povinnost do svých právních řádů převést do půlky listopadu 2010; zároveň mají povinnost o tom informovat Evropskou komisi, která v unii dohlíží na dodržování pravidel. To se však nestalo. "Pokud dotčené členské země komisi neoznámí realizační opatření do dvou měsíců, pak komise může předat tyto případy Soudnímu dvoru EU," uvedla EK v prohlášení.

Kritika se na ČR snesla dnes z Bruselu i kvůli další směrnici, která se zabývá trestněprávní ochranou životního prostředí. Tato úprava (2008/99/ES) obsahuje mimo jiné seznam přečinů proti životnímu prostředí, k nimž by členské země EU měly přistupovat jako k trestným činům. Do národního práva měla být směrnice zapracována do 26. prosince 2010, avšak desítka zemí včetně ČR tak zatím podle komise neučinila.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů