Čtvrtek, 18. dubna 2024

Kancléřčina CDU po odklonu od jádra zvažuje sblížení se Zelenými

Kancléřčina CDU po odklonu od jádra zvažuje sblížení se Zelenými

Rozhodnutí německé vlády opustit do roku 2022 jadernou energetiku by mohlo přepsat politickou mapu Německa. V Křesťanskodemokratické unii (CDU) kancléřky Angely Merkelové vypukla debata o možné spolupráci na spolkové úrovni se sílícími opozičními Zelenými, která byla ještě před několika měsíci prakticky nepředstavitelná.

Tuto diskusi odstartoval první zemský premiér za Zelené Winfried Kretschmann, který v nedělním vydání berlínského listu Der Tagesspiegel vyslovil uznání kancléřce za odvahu skoncovat s jádrem v Německu, o což jeho strana usiluje už několik desetiletí. "Prodloužení životnosti (jaderných elektráren v roce 2010) vytvořilo nepřekonatelnou propast, která byla nyní zasypána," uvedl ministerský předseda Bádenska-Württemberska. Neznamená to ovšem podle něj nutně koaliční potenciál obou stran po německých volbách v roce 2013.

Někteří politici v CDU to však vidí jinak. Současný vládní partner křesťanských demokratů, liberálové z FDP, se v průzkumech pohybují na hranici volitelnosti a není vůbec jisté, zda se za dva roky do Spolkového sněmu znovu dostanou. CDU by tak zbývala jen možnost velké koalice s opozičními sociálními demokraty (SPD), kterou si Merkelová vyzkoušela už v letech 2005 až 2009. SPD má ale programově blíž k Zeleným, s nimiž by na základě současných předvolebních průzkumů měla nárok na větší vliv v případné společné vládě než ve svazku s CDU.

Šéf poslanců CDU v Bádensku-Württembersku Peter Hauk proto vyzval k přehodnocení koaličních možností své strany. "S ohledem na budoucnost si CDU musí rozmyslet, se kterými stranami chce být obecně ochotná vstoupit do koalice. Podle mého názoru se do toho vedle FDP počítají také Zelení a SPD," prohlásil vlivný regionální politik.

Jeho slova vyvolala v nejsilnější vládní straně diskusi, v nejvyšších patrech CDU ale narazila na nesouhlas. "Hrátky s koaličními úvahami jsou nyní zcela zbytečné," odmítl Haukův návrh generální tajemník CDU Hermann Gröhe v deníku Frankfurter Rundschau. "Kdo o tom diskutuje, skončí brzy v opozici," přidal se šéf mládežnické organizace CDU Philipp Missfelder. "Kdo na dvou svatbách tancuje, rozhází si to s oběma - se snoubenci i s hosty," glosoval úvahy o sblížení se Zelenými pro agenturu Reuters předseda poslanecké frakce CDU v durynském zemském parlamentu Mike Mohring.

Kromě programových otázek je pro předáky CDU těžko představitelná spolupráce i s některými čelnými představiteli Zelených. "Osoby jako Jürgen Trittin a Claudia Rothová stojí v cestě takové koalici," poznamenal Missfelder na adresu jednoho z dvojice šéfů poslanecké frakce Zelených ve Spolkovém sněmu a spolupředsedkyně ekologické strany.

Záležet tak bude na tom, koho si Zelení, kteří jsou zatím bez viditelného vůdce, vyberou za volební jedničku a kandidáta na kancléře. Jedním z uvažovaných kandidátů je právě Kretschmann. Ani v jeho straně ale úvahy o spolupráci s CDU, kterou si obě uskupení už vyzkoušela na zemské úrovni, zatím příliš pozitivní reakce nevyvolaly.

Politologové však možnost sblížení Zelených a "černých", jak se v německém stranickém žargonu CDU přezdívá, připouštějí. "Překážka pro černo-zelené spojenectví na spolkové úrovni po energetickém obratu unie výrazně klesla. Pro obě strany nelze koalici na celostátní úrovni vyloučit už v roce 2013, i když by nešlo o sňatek z lásky," citoval politického experta berlínské Svobodné univerzity Oskara Niedermayera deník Hamburger Abendblatt.

Podle dnes zveřejněného průzkumu agentury Forsa pro magazín Stern a televizi RTL by nyní kancléřčinu unii CDU se sesterskou CSU volilo 31 procent Němců a Zelené 26 procent. SPD by získala 23 procent hlasů, zatímco vládní FDP jen čtyři procenta a do dolní komory parlamentu by nepronikla. Tam by se dostala už jen marxistická Levice s devíti procenty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů