Pátek, 19. dubna 2024

Airbus představil stroj, kterým se bude létat za 40 let

Airbus představil stroj, kterým se bude létat za 40 let

Evropský výrobce letadel Airbus představil koncept nového stroje, jímž by se mělo létat za 40 let. Bude šetrný k prostředí a stoprocentně recyklovatelný. Jeho konstruktéři se inspirovali v přírodě. O představení Airbusu budoucnosti před zahájením mezinárodního leteckého salonu v pařížském Le Bourget informovala americká televize CNN.

Trup letadla bude mít průhledný trup, takže pasažéři ve výšce deseti kilometrů budou moci pozorovat hvězdy kolem sebe. Letadlo nazývané Concept Cabin bude ze samočisticích materiálů vyrobených z odolných rostlinných vláken, což zredukuje náklady na údržbu a také likvidaci. Tělesné teplo pasažérů bude využito k vytvoření energie pro napájení přístrojů v letadle.

Konstrukce trupu je napodobeninou struktury ptačí kosti, která má posílená místa tam, kde je toho zapotřebí. Membrána stěny bude průhledná, takže lidé uvnitř budou mít panoramatický výhled na oblohu.

"V roce 2050 budou pasažéři nerušeně cestovat a zároveň šetřit životní prostředí," řekl náměstek ředitele firmy Charles Champion.

Lidé budou usazeni na sedadlech, která se budou přizpůsobovat tvaru těla. Paluba letadla se rozdělí na několik tematických celků. Vznikne něco jako odpočívárna, v níž se bude moci relaxovat s pomocí aromaterapie nebo akupresury, technická zóna a v centru pak zóna interaktivní, v níž bude možné zahrát si na trenažéru golf.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů