Čtvrtek, 25. dubna 2024

Obchod snižuje chudobu

Na začátku tohoto století se premiéři a prezidenti všech zemí dohodli, že chtějí naplnit rozvojové cíle tisíciletí (Millennium Development Goals - MDG), které stanovila Organizace spojených národů. Díky nim by se měl podstatně zlepšit osud těch nejznevýhodněnějších občanů zeměkoule do roku 2015.

Obchod snižuje chudobu

Záměr jistě chvályhodný, ale po jedenácti letech je pokrok v dosahování cílů Organizace spojených národů výrazně nerovnoměrný. Zatímco světoví lídři začínají zvažovat, jaké by měly být naše aspirace po tom, co tato lhůta vyprší, stojí za to se ohlédnout zpátky a zjistit, co fungovalo, co nefungovalo a jak bychom mohli naše počínání zlepšit.

Něco se už podařilo

Cíle vytyčené rozvojovým plánem jsou vlastně seznamem "věcí, jichž by bylo dobré dosáhnout". Téměř u všeho, co se do seznamu vešlo, se skutečně podařilo dosáhnout určitého pokroku, ovšem z větší části nejde o pokrok ani zdaleka dostatečný. Docela obstojně se podařilo zajistit, aby dítě narozené v roce 2015 čelilo pravděpodobně menší hmotné nouzi, než kterou zažívali jeho rodiče. Značné problémy a obrovské nerovnosti nicméně zůstávají. A jako vždy bychom si měli klást otázku, jak bychom mohli zajistit rychlejší pokrok.

Millenium Development Goals zahrnovaly osm radikálních ambicí:

- svět se rozhodl vymýtit extrémní chudobu a hlad;

- dosáhnout všeobecného základního vzdělání;

- prosazovat rovnost pohlaví a dát větší moc ženám;

- snížit dětskou úmrtnost;

- zlepšit zdravotní stav matek;

- bojovat s HIV/AIDS, malárií a dalšími nemocemi;

- zajistit trvalou ekologickou udržitelnost;

- rozvinout globální partnerství pro rozvoj.

Tyto cíle se skládaly z konkrétních dílčích úkolů. Například jsme se zavázali snížit na polovinu podíl lidí žijících za méně než jeden dolar denně, dosáhnout slušné zaměstnanosti žen, mužů a mladých lidí, snížit mateřskou úmrtnost o tři čtvrtiny a snížit úmrtnost dětí do pěti let o dvě třetiny.

Proti žádnému z těchto cílů by nikdo nemohl nic namítat. Jejich formulace je však nedůsledná. Proč si klást za cíl snížit chudobu o polovinu, úmrtnost matek o tři čtvrtiny a úmrtnost dětí do pěti let o dvě třetiny? A proč v těchto oblastech stanovovat konkrétní cíle snížení, a přitom zůstat nekonkrétní v naší touze "dosáhnout slušné zaměstnanosti"?

MEZITITULEK: Co je důležité a co méně?

A proč právě tyto konkrétní cíle? Proč usilovat o zlepšení přístupu k informačním technologiím (internetu, mobilním telefonům), ale ne k základní energii? Dnes nemá více než jedna a půl miliardy lidí elektřinu. Takže jakmile zapadne slunce, jejich životy se doslova ponoří do temnoty.

A proč si neklást za cíl snížení půldruhého milionu úmrtí ročně v důsledku znečištění vzduchu v interiérech, které způsobuje převážně používání nekvalitních paliv, jako jsou například dřevo, lepenka a trus, k vaření a topení?

Rozvojové cíle jsou užitečné tím, že obracejí pozornost na ty oblasti, v nichž je pomoc skutečně zapotřebí. Čistá voda a kanalizace, odlesňování a nerovnost pohlaví v oblasti vzdělání nepatří k tématům, která by se v rozvinutých zemích prozatím těšila velké mediální pozornosti nebo zaměření. Millennium Development Goals pomohly zajistit, že tato témata nevymizí z politické agendy - a zčásti i díky tomu bylo přinejmenším v prvních dvou oblastech dosaženo pokroku.

Konkrétnější záměry by byly prospěšnější

Mohli jsme však zajít ještě o krok dále a věnovat větší pozornost oblastem, kde bychom mohli dosáhnout největšího užitku. V roce 2000 jsme opravdu věděli, že je dokonalé splnění vytyčených cílů nepravděpodobné. Světová banka odhadla, že kromě reformy politiky a zajišťování služeb v mnoha zemích by se musela výrazně zvýšit také zahraniční rozvojová pomoc, a to o celých 50 miliard dolarů ročně.

Místo souhlasu se široce pojatými aspiracemi by bývalo užitečnější využít uvedených cílů ke vypíchnutí a realizaci konkrétních a snáze dosažitelných investic. Podle analýzy nositelů Nobelovy ceny a dalších prestižních ekonomů pro Centrum Kodaňského konsenzu patří mezi takové realizovatelné investice imunizace dětí, snaha o snížení ceny školného a iniciativy za ukončení "tichého hladu" v podobě nedostatku stopových prvků v potravě.

Navzdory šíři MDG získalo jedno téma v uplynulém desetiletí zdaleka největší pozornost - globální oteplování. U světových lídrů a politiků se žádná jiná otázka související s rozvojem k tomuto tématu ani nepřiblížila. Klimatická politika Evropské unie stojí 250 miliard dolarů ročně, což by postačovalo k dosažení všech rozvojových cílů tisíciletí. Přesto bude její dopad na globální teplotu za sto let jen těžko změřitelný.

Pokud jde o "konání dobra" ve světě, existuje velký rozdíl mezi koncentrací na problémy a koncentrací na řešení. Jako dobrý příklad může posloužit globální oteplování. Pochopitelně se koncentrujeme na problém, ale pak už pokládáme za dané, že jediným řešením je dohoda o celosvětovém snížení uhlíkových emisí.

Náhoda nesmí rozhodovat

Jenže taková rozsáhlá dohoda zatím není příliš politicky průchodná. Paradoxně je to možná dobře, protože se ukázalo, že i kdyby se podařilo dohodu uzavřít, byla by neuvěřitelně neefektivní. Globální oteplování je sice vážný problém (který navíc v budoucnu zhorší problémy jiné), avšak snižování uhlíkových emisí je chabé řešení - a ve srovnání s jinými alternativami málo využívá dostupné zdroje.

Nalezení těch nejchytřejších řešení vyžaduje, aby se stanovily jednoznačné priority. To je ovšem činnost, již Millennium Development Goals explicitně nedělají a kterou mnozí lidé nepokládají za přitažlivou. A to je chyba. Protože, pokud se výslovně nerozhodneme pro určité politické přístupy na základě jejich efektivity, pak za nás v mnoha případech rozhodnou úplně jiné, mnohdy zcela náhodné faktory - například otázka, které téma si získá největší mediální pozornost nebo které budou nejvíce prosazovat korporace motivované vlastními zájmy či různí aktivisté.

Zásluhy Číny a Indie

Zastřešovacím tématem rozvojových cílů bylo snižování chudoby. V tom uspějeme, neboť se nám do roku 2015 podaří snížit na polovinu podíl lidí s příjmem nižším než jeden dolar denně.

Stane se tak téměř výlučně díky mohutnému hospodářskému pokroku Číny a Indie, které ukazují, jak účinně dokáže obchod snižovat chudobu. Rozvinuté země přesto učinily z reforem, jež by snížily obchodní bariéry pro rozvojové země, politicky neprůchodné téma. Zatímco jsme strávili všechen čas sepisováním nástupnické smlouvy ke Kjótskému protokolu, téměř jsme zapomněli na kolo obchodních jednání z Dauhá.

Celkově vzato, rozvojové cíle tisíciletí zlepšily planetu. Až si však budeme za čtyři roky, tj. v roce 2015, klást nové cíle, budeme se muset mnohem poctivěji zaměřovat na oblasti, v nichž můžeme dosáhnout největšího užitku.

AUTOR: Bjorn Lomborg
AUTOR-WEB: www.ihned.cz
Autor je ředitelem Centra Kodaňského konsenzu a mimořádným profesorem Kodaňské obchodní fakulty (c) Project Syndicate, 2011

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů