Čtvrtek, 28. března 2024

MS fotbalistek v Německu má být sportovním i ekologickým svátkem

MS fotbalistek v Německu má být sportovním i ekologickým svátkem

Po pěti letech hostí letos Německo znovu mistrovství světa ve fotbale. Po světovém šampionátu mužů, jenž v zemi vyvolal doslova fotbalové šílenství, se o totéž chce pokusit finálový turnaj žen, který od 26. června do 17. července přivítá devět německých měst. Vedle svátku sportu to ale má být také ukázka ekologického přístupu k tak masové akci.

"Jsme dobře připraveni a těšíme se na skvělý fotbalový zážitek. Domnívám se, že nálada bude fantastická, protože jsme národem sportovních nadšenců," předpověděla prezidentka organizačního výboru Steffi Jonesová. "Mistrovství světa 2006 nám hodně pomohlo, ale byla to jiná dimenze a nemůžeme ho kopírovat. Přesto věřím, že v pár městech budou i fanouškovské míle," řekla ČTK v minulosti sama vynikající fotbalistka, které němečtí novináři po vzoru "Císaře" Franze Beckenbauera přezdívají Císařovna.

I když nadcházející šampionát fotbalistek asi nebude moct mužskému předchůdci konkurovat co do množství fanoušků a zájmu médií, překonat ho chce v ohledu na životní prostředí. Všech devět fotbalových stadionů se připojilo k projektu Green goal (v překladu zelený gól, ale také zelený cíl), jehož záměrem je mistrovství co nejvíce ekologicky zefektivnit.

Ke slovu se tak dostal proud z obnovitelných zdrojů, energeticky úsporné osvětlení nebo zařízení šetřící vodu. Návštěvníci to mají sami poznat přímo na stadionech. "Když budete například na toaletě a bude tam vybavení na úsporu vody, bude tam viset upozornění, že tady se šetří voda," uvedl jeden z autorů projektu Martin Schmied z německého Ekoinstitutu.

Náklady na úpravy podle něj dohromady překročily půl milionu eur (12,3 milionu korun) a ze svého je zaplatili provozovatelé stadionů v Berlíně, Bochumi, Mönchengladbachu, Wolfsburgu, Drážďanech, Augsburgu, Leverkusenu a dalších hostitelských městech. Jsou ale natrvalo, a tak každý rok díky nim ušetří celkem přes šest milionů kilowatthodin energií a do ovzduší nepůjde 4000 tun oxidu uhličitého, tvrdí Schmied, podle něhož se jim investice vrátí do několika let.

Ekologická opatření se projeví také u stánků s občerstvením. To má být v biokvalitě a ve Frankfurtu nad Mohanem budou bio dokonce i grilované klobásy. Pivo, bez něhož si většina Němců nedokáže sledování fotbalu představit, prý zatím bio nebude, čepovat se ale má stejně jako ostatní nápoje jen do vratných kelímků. Aby se ještě více omezilo množství odpadků, nebudou se například oblíbené klobásy servírovat na tácky, ale rovnou do housky.

Organizátoři vedle toho chtějí, aby co nejvíce diváků nechalo auta doma a na stadiony cestovalo vlaky, městskou hromadnou dopravou nebo třeba na kolech. Vstupenky proto budou platit i jako jízdenky na MHD. Novináři prý mají zase zapomenout na stohy papírů se statistikami zápasů, které nahradí výsledkový servis na internetu.

"Je to velmi důležité téma, kde pomáhá i německá vláda, naši sponzoři a partneři FIFA," poznamenala k ekologické stránce šestého MS fotbalistek Jonesová. Náklady na jeho uspořádání vyčíslila na 51 milionů eur (1,25 miliardy korun) a doufá, že se alespoň pokryjí. "Zisku přesahujícího 100 milionů eur jako při mužském mistrovství určitě nedosáhneme," prohlásila realisticky "císařovna" německého fotbalu.

Nevěří v to ani v případě úspěšného tažení německých reprezentantek za obhajobou titulu z posledních dvou šampionátů. Na domácí půdě jsou Němky pasovány mezi favoritky, k nimž Jonesová řadí ještě Američanky a Brazilky v čele s nejlepší hráčkou planety Martou. "Očekávám, že nějakou roli by mohly sehrát také Anglie nebo Japonsko," vyjmenovala širší okruh adeptek na vítězství, o které se utká 16 týmů.

České fotbalistky mezi nimi budou znovu chybět. Svou stopu přesto Česká republika na šampionátu zanechá. Jako rozhodčí na něj byla delegována zkušená sudí Dagmar Damková a hymnu německého výběru nazpívala česká zpěvačka Marta Jandová. Jedna z domácích nadějí a možných hvězd mistrovství Fatmire Bajramajová prý zase vděčí za možnost hrát za Německo úplatnosti českých policistů.

Rodačka z Kosova se nedávno svěřila společenskému magazínu Bunte, že když v roce 1993 jako pětiletá prchala s rodinou z Balkánu, zadrželi je při pokusu o přechod hranice do Bavorska čeští strážci zákona. Rodiče Liry, jak si nechává říkat, tehdy prý dali policistům 20 marek a ti nechali celou její rodinu jít.

"Bez těch 20 marek by ze mě asi nikdy fotbalistka nebyla," prohlásila třiadvacetiletá záložnice, která je i kvůli přistěhovaleckému původu často přirovnávána ke špílmachrovi německé mužské reprezentace a Realu Madrid Mesutu Özilovi.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů