Sobota, 20. dubna 2024

Papež symbolem pokroku? V hybridních vozech ano

Je to půl roku, možná déle, co mě zaujala informace, že papež Benedikt XVI. chce jít příkladem jako ekologicky smýšlející člověk. Rozhodl se, že by si mohl pořídit slavný papamobil poháněný pouze elektřinou. Mělo to ovšem háček. Ze strachu o útok na jeho svatost musí jezdit v obrněném autě s neprůstřelným sklem.

Papež symbolem pokroku? V hybridních vozech ano

Taková konstrukce něco váží, a pokud by se k ní přidala kupa baterií a elektromotor, dojezd na jedno nabití auta by byl velmi krátký. Tím by byl papamobil prakticky nepoužitelný.

Teď se jeho vize zřejmě stává skutečností. Alespoň z poloviny. Mercedes-Benz, dvorní dodavatel papamobilů, už prý začal pracovat na hybridní verzi svatého vozu.

Auto tedy bude vybaveno klasickou spalovací jednotkou i elektromotorem. Čistě na elektřinu bude moci jet až do rychlosti okolo 35 km/h. To bohatě stačí na pohyb v průvodu, kdy papež kyne nadšeným věřícím. V případě potřeby rychlejšího přesunu se zapojí klasický spalovací motor a odpadne i problém s nutností nabíjet, protože se baterie dobijí samy díky rekuperaci energie.

Papež nebude jedinou významnou osobností, která se pro hybrid rozhodla. Například monacký princ Albert II. jezdí Lexusem LS 600h L, který pracuje na stejném principu. I tak ale Benedikt XVI. půjde příkladem milionům lidí po celém světě.

AUTOR: Jan Markovič

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů