Úterý, 19. března 2024

MŽP dalo projektu Domu přírody zelenou, chce ale ušetřit při jeho výstavbě

Ministerstvo životního prostředí souhlasí se vznikem návštěvnického centra pro CHKO Moravský kras, tzv. Domu přírody. Navrhuje ale stávající rozpočet upravit a lépe přizpůsobit funkci a konečnému účelu centra. Projekt by tak měl být realizován o cca 25 % levněji, za 74 milionů korun místo původních 99 milionů.

MŽP dalo projektu Domu přírody zelenou, chce ale ušetřit při jeho výstavbě

Dům přírody je koncipován jako informační místo pro Moravský kras, upozorňující na zajímavá místa celé chráněné krajinné oblasti. Centrum má oslovit návštěvníky krasu a přiblížit jim myšlenky ochrany cenného území. Má je také informovat o přírodních, historických i kulturních hodnotách a ochraně přírody a krajiny. Projekt za necelých 74 milionů by měl být z 85 % hrazen z Operačního programu Životní prostředí.

"Nejsme tady od toho, abychom postavili nějaký monumentální palác. Návštěvníci sem jezdí za výjimečnou přírodou, to je ta důležitá věc, ne žádný honosný objekt," vysvětlil Tomáš Chalupa. "Je na místě se bavit, jestli je nutné, aby projekt stál tolik peněz. To, že jde o peníze od Evropské unie, na věci nic nemění. Musíme se chovat jako odpovědní hospodáři," dodává.

V současné době v Moravském krasu žádné návštěvnické ani informační středisko zaměřené speciálně na ochranu přírody není. Pro Dům přírody byla vybrána centrální část národní přírodní rezervace Vývěry Punkvy - lokalita Skalní mlýn. Jde o tradiční turistické centrum Moravského krasu s vysokou návštěvností, kam se ročně podívá až 400 tisíc lidí.

Optimalizovaný projekt Domu přírody počítá se sníženými náklady na výstavbu budovy. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, která projekt realizuje, předpokládá, že by se tak dalo oproti původnímu záměru uspořit víc než 25 milionů korun.

V rámci programu "Dům přírody" jsou návštěvnická centra budována v řadě chráněných území po celé republice. Do roku 2012 by měla být vybudována jejich síť, díky které se k návštěvníkům dostane víc informací o přírodním bohatství vybraných území.

Zde si můžete prohlédnout fotogalerii z jednání zástupců MŽP a starostů měst a obcí Moravského krasu.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů