Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministr navštívil Ralsko, odstraňování starých ekologických škod tady pokračuje

Ministr navštívil Ralsko, odstraňování starých ekologických škod tady pokračuje

Ministr Tomáš Chalupa navštívil Ralsko a oblast bývalého vojenského výcvikového prostoru. Území, které bylo zdevastováno během pobytu Sovětské armády, je od roku 1991 sanováno pod dohledem Ministerstva životního prostředí. V rámci revitalizace areálu tady také bylo vysazeno 878 dubů.

Dne 30. května 2011 uplynulo 20 let od doby, kdy z území Ralska odjeli poslední sovětští vojáci, kteří po 21. srpnu 1968 oblast obsadili a zřídili tu vojenský výcvikový prostor. Po Sovětské armádě zbylo v celém areálu velké množství munice a zdevastovaná příroda - kontaminované podzemní vody a zbytky střel ve stromech. Nejvíce zamořeno bylo letiště Hradčany - na jeho sanaci bylo od roku 1990 vyplaceno už 330 milionů korun, dalších 18 milionů bylo ze státního rozpočtu vyčleněno na letošní rok.

Jedním z úspěšných projektů, které se v oblasti podařilo zrealizovat, je projekt Operačního programu Životní prostředí Ošetření, stabilizace a doplnění dubových alejí na Mimoňsku. Díky němu byla obnovena poničená místní stromová společenstva - celkem bylo ošetřeno přes 280 stromů, na padesát jich bylo nově vysazeno, a to hlavně v oboře Židlov, kam zamířil i ministr Tomáš Chalupa. Právě v této oboře se s výsadbou pokračuje. Díky dalšímu projektu Výsadba aleje Židlov, který bude dokončený 30. 6. 2011, tu přibylo 828 dubů zimních, které lemují obě strany silnice Kuřívody - Osečná. Výsadbou aleje se podařilo navázat na tradici české krajinářské tvorby, v minulosti totiž stromořadí sloužila pocestným jako ochrana před povětrnostními podmínkami.

"Aleje jsou důležitým krajinným prvkem, který krajinu nejen krášlí, ale výrazně zvyšuje i její biodiverzitu a působí také příznivě na její mikroklima, například jako větrolam," říká ministr Tomáš Chalupa. "Dozor nad odstraňováním starých ekologických zátěží je pro Ministerstvo životního prostředí důležitým úkolem a já jsem rád, že se nám toto poslání daří naplňovat, i tato alej je toho důkazem," dodává.

Odstraňování ekologických škod v Ralsku v současné době probíhá v lokalitě Kuřívody. Jedná se o poslední oblast bývalého vojenského prostoru, kde práce probíhají.

Zde si můžete prohlédnout fotogalerii z návštěvy ministra a jeho delegace v bývalém vojenském prostoru Ralsko.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů