Úterý, 16. dubna 2024

Sedmá generace 3/2011: Větší než malé množství radiace

Ve třetím letošním čísle se Sedmá generace mimo jiné ptá: Přijde po jaderné "renesanci" jaderná dekadence? Jak se rodí patrioti? Ruší mikroúvěry chudobu, nebo ji naopak prohlubují? Kudy z diktatury HDP? Jak probíhají Critical Mass cyklojízdy? Proč je dobré dopřát dětem trochu rizika? Stane se ekomóda módou? Máme se přesunout od vnějších hodnot k vnitřním? A k čemu je dobré vzít do ruky kámen a stoupnout si do deště?

Sedmá generace 3/2011: Větší než malé množství radiace

Hlavní téma připomíná nedávnou jadernou havárii v japonské Fukušimě. Přinášíme terénní svědectví expertky na radiaci Rianne Teuleové, zamyšlení učitele z Ósaky Warrena Deckera, ohlédnutí za takzvanou jadernou renesancí od Karla Polaneckého i reflexi médií, která pomocí podobných katastrof vytvářejí pocit nebezpečného bezpečí.

Na reportáž tentokrát vyjela Zuzana Vlasatá do Znojma za tamním Okrašlovacím spolkem, v seriálu Ekonomičtí disidenti pak Naďa Johanisová přibližuje příběh zakladatele mikroúvěrové banky Grameen a nositele Nobelovy ceny za mír Muhammada Yunuse. Na hlavní téma prvního letošního čísla navazuje rozhovor s politickým filosofem Erikem Zenceym, který se zamýšlí, čím nahradit ukazatel HDP.

Vedle obvyklých sedmogeneračních autorů a autorek dále v čísle narazíte na článek šéfredaktora počítačových časopisů Pavla Nygrýna o geokešingu; redaktor Ekolistu Martin Mach Ondřej prozkoumal dětská přírodní hřiště, umožňující dětem rozvíjet fantazii i za cenu roztrhaných tepláků a trochy špíny za ušima; a proslulá ekoložka Milena Rychnovská se dělí o dva překvapivé pohledy na říční a zemědělskou krajinu. Nechybí ani žeň z čerstvých diplomových prací, tentokrát na téma ekomódy, Critical Mass cyklojízd a růžového gangu indických žen.

Pro recenze jsme vybrali film Rainmakers, mapující osudy čínských aktivistů bojujících za lepší životní prostředí, a snímek The Pipe, sledující vynalézavý odpor severoirských rybářů a farmářů proti výstavbě plynovodu Shellu. Z knih jsme zalistovali šimpanzím Pohledem oknem, další tipy najdete v tradičním Librariu. Číslo jako obvykle uzavíráme rozhovorem, tentokrát s lesnickým expertem Jaromírem Bláhou z Hnutí DUHA. Mimo jiné se z něj dozvíte, proč je dobré přijmout mrtvé dřevo za součást života: "Zajímavé je ale sledovat, jak se mění názor lidí poté, co do divočiny plné starých a zdánlivě mrtvých stromů vstoupí a stráví zde několik hodin. Chtě nechtě musí začít vnímat, že mrtvé dřevo je plné života - houby, hmyz, ptáci, rozmanitost tvarů a barev a mladé stromky u pahýlů svých rodičů. Nová zrození. Smrt se stává součástí života. Přijímáme ji a začíná nám být v té divočině dobře."

Přečíst vybrané texty z čísla a vyplnit kvíz o předplatné 7.G můžete na www.sedmagenerace.cz.

Inspirativní čtení přeje

redakce Sedmé generace

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů