Úterý, 23. dubna 2024

Firmy a vědci se spojují. Stát jim rozdá 6 miliard

Do unikátního programu na spojení vědy a byznysu se hlásí palivo z PET lahví nebo lepší léčba nádorů.

Firmy a vědci se spojují. Stát jim rozdá 6 miliard

Lubomír Chytka, vědec z Výzkumného ústavu pro hnědé uhlí, má hodně ambiciózní plán. On a jeho tým chtějí přeměnit plastový a papírový odpad v účinné a ekologicky šetrné palivo. Výzkum je na samém počátku. Aby ho zdárně dokončili, potřebují vědci získat peníze na vývoj a také najít firmu, která jim pomůže s technologickou výrobou kotlů a paliva jako takového.

Proto se budou hlásit do programu s názvem Centra kompetence. Jedná o dosud nejrozsáhlejší projekt financovaný ze státního rozpočtu, který spojuje vědu s výrobními podniky. Jak HN zjistily, celkem je v osmiletém programu více než šest miliard korun. Připravuje jej Technologická agentura České republiky a přijímání žádostí začíná už 30. června.

O dotace mohou žádat týmy vědců a firem, které se zavážou, že budou spolupracovat a že vědecké poznatky uvedou do praxe. Dotační program ještě ani nezačal, ale už teď motivuje mnoho vědeckých institucí i výrobních firem k tomu, že se poohlíží po vhodném partnerovi.

"Hledáme výrobní podniky, které by měly zájem takovýhle typ paliva s námi vyvíjet a postupně začít vyrábět. Má to velkou budoucnost, jde o obnovitelné zdroje energie, které budou stále víc potřeba. Hledáme možnost, jak využít například i odpad čistíren vod," říká vědec Lubomír Chytka.

"Zatím jsme absolvovali předběžná jednání a našli jsme čtyři firmy, s nimiž bychom se mohli dát v rámci projektu dohromady a o dotaci si zažádat. V ideálním případě bychom chtěli 25 milionů korun na rok," uvádí Chytka.

Vhodné partnery z byznys sféry teď hledá například i Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni. "Chceme zdokonalovat diagnostiku a léčbu zhoubných nádorů. Ať už jsou to nádory jater, střev nebo krvinek. Známe směr, kterým chceme jít, ale potřebujeme naše poznatky přetavit do nových diagnostických postupů a výroby přístrojů, které budou citlivější a přesnější," říká Milena Králíčková z lékařské fakulty. "Už máme vytypované některé firmy, s nimiž bychom se do programu Center kompetence rádi přihlásili," dodává Králíčková.

A například třebíčská firma Envinet hledá vědce, kteří jí pomůžou s vývojem lepších a levnějších detektorů rentgenového a radiačního záření.

Program Centra kompetence potrvá 8 let a stát bude týmům financovat 70 procent výdajů. Zbytek dají vědecko-technické týmy ze svého.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů