Pátek, 19. dubna 2024

Nadace Partnerství položila základní kámen k Otevřené zahradě

Nadace Partnerství položila základní kámen k Otevřené zahradě

Tón Země zahájil v úterý 28. června 2011 slavnostní položení základního kamene poradenského a vzdělávacího centra Otevřené zahrady na Údolní ulici v Brně. Rozezněl se poklepáním na čtvrttunový pískovec, který si Nadace Partnerství vybrala jako základní kámen ke svému projektu environmentálního poradenského centra a hravé vzdělávací zahrady otevřené pro všechny obyvatele i návštěvníky Brna. Stavbu zahájí nadace již za měsíc, slavnostní otevření plánuje na září 2012.
"Přeji Otevřené zahradě, aby první tón základního kamene rozezněl její záměr, který je věnovaný zemi a přátelské komunikaci s ní," uvedl autor návrhů stanovišť a také konečné podoby základního kamene Petr Korecký. V základním kameni je místo, které se po poklepání rozezní tónem cis (136,1 Hz). Ten je pokládán za tón Země, protože vychází z její rotace.V úterý zazněl hned pětkrát: "z kladívka" Olgy Novákové z Úseku rozvoje města Brna; od Lenky Brandlové, zástupkyně Státního fondu životního prostředí, který projekt z velké části finančně podpořil; Ivo Poláka, náměstka Jihomoravského kraje; Dana Ťoka,předsedy představenstvaspolečnosti Skanska, která jegenerálním dodavatelem stavby a v neposlední řadě také od ředitele Nadace PartnerstvíMiroslava Kundraty."Jsme rádi, že se po čtyřech letech koncepčních příprav a intenzivního projektování už konečně dostáváme k realizaci Otevřené zahrady. O to víc nás těší, že se zahájení provozu na podzim 2012 podaří pravděpodobně sladit s dokončením rekonstrukce parku Špilberk a snad i s vybudováním přístupové cesty na Špilberk od Obilního trhu," uvedl Miroslav Kundrata.
Stavba první zelené budovy administrativního typu v České republice a hravé vzdělávací zahrady bude spuštěna již za měsíc - ke konci července 2011. Hned po dokončení stavebních prací a výsadeb v zahradě zahájí Nadace Partnerství vzdělávací a výukové programy, na jejichž přípravě už začala spolupracovat například s brněnskou environmentální školou Lipkou nebo Pedagogickou fakultou Masarykovy univerzity. "Část Otevřené zahrady zaujme netradičním výtvarným zpracováním, vytvořením jakési tajemné zahrady, v níž je možné se všeho dotýkat, vše zkoumat,"uvádíHana Mikulicová z Lipky.
Slavnostní otevření chystá Nadace Partnerství na září 2012.Samotná zahrada a jejích 12 hravých stanovišť s tématem přírodních živlů bude dopoledne určena hlavně žákům 2. stupně ZŠ, odpoledne pak bude volně přístupná pro všechny brněnské obyvatele a návštěvníky. Poradenské environmentální centrum bude sloužit ke vzdělávání dospělých a vytvoří také zázemí pro práci několika dalších environmentálně zaměřených neziskových organizací.
Ve výběrovém řízení na generálního dodavatele uspěla společnost Skanska, a.s. Její generální ředitel, Dan Ťok, poznamenává:"Jsme rádi, že právě Skanska bude generálním zhotovitelem první zelené administrativní budovy tohoto typu. Udržitelný rozvoj je totiž jednou z našich základních strategických priorit a dovolím si konstatovat - i konkurenční výhodou. Zkušenosti s technologickými postupy, které máme z podobných staveb nejen v zahraničí, ale i v ČR např.v Hostětíně, a nebo Kladně zužitkujeme tak, abychom dokázali, a přesvědčili, že pasivní administrativní budova dokáže splnit vysoké standardy použitelnosti a plnohodnotného provozu. Když si dnes uvědomíme, že administrativní budovy spotřebují přes 40% celkových energií, chci věřit, že tato stavba je sice první, ale rozhodně ne poslední tohoto typu".
Více informací, včetně odkazů na vizualizace:www.nadacepartnerstvi.cz/zahrada/pro-media
Kontakty:
  • Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství, miroslav.kundrata@nap.cz, 515 903 130
  • Martin Klicnar, manažer projetu Otevřená zahrada, martin.klicnar@nap.cz, 775 694 232
  • Hana Korvasová, ředitelka Lipky, vzdělávací programy pro děti, 737 478 188
  • Lucie Komendová, zahradní architektka, architektonické řešení zahrady, 608 418 470

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů