Pátek, 29. března 2024

Plzeňská teplárna podala na SFŽP žádost o dotace EU na spalovnu

Plzeňská teplárna podala na SFŽP žádost o dotace EU na spalovnu

Po ročních konzultacích s experty EU a domácími i zahraničními odborníky podala dnes Plzeňská teplárenská na Státní fond životního prostředí (SFŽP) žádost o dotace EU na spalovnu komunálního odpadu. Stavba za přibližně 2,5 miliardy korun má být dokončena v roce 2015. Odborníci fondu žádost během několika měsíců prozkoumají a v případě, že ji schválí, postoupí ji do Bruselu, řekla dnes ČTK manažerka komunikace městské teplárny Petra Siegerová.

"Experti Jaspers (zástupci Evropské komise) označili projekt spalovny, která má vzniknout na skládce komunálního odpadu v Chotíkově u Plzně, za nejlépe připravený v rámci EU," řekl Vladimír Dlouhý, poradce pro nakládání s odpady Plzeňského kraje. Kraj projekt stejně jako město Plzeň podporuje.

Objem evropské dotace z operačního programu Životní prostředí bude ještě předmětem jednání. Teplárna by mohla od EU získat 500 až 800 milionů Kč. "Podmínkou pro poskytnutí prostředků z fondů EU je mimo jiné využití tepla i elektrické energie ze spalovny s účinností minimálně 65 procent, což navrhované zařízení splňuje," uvedla Siegerová.

Zbylé peníze získá podnik převážně z úvěrů, menší část uhradí ze svého. "Zahájili jsme jednání s Evropskou investiční bankou (EIB)," řekl generální ředitel městské teplárny Tomáš Drápela. Podle něj EIB sice nabízí trvale nejlepší úrokové podmínky i dlouhou splatnost, ale teplárna ještě zkoumá i nabídky komerčních bank.

V operačním programu je na zařízení na zpracování odpadu šest miliard korun. Do půl roku od schválení žádosti, musí mít Plzeňská teplárenská jako investor územní rozhodnutí pro stavbu.

Podnik už má od listopadu kladný posudek EIA (vlivu stavby na životní prostředí), čímž dal kraj ve zjednodušeném zjišťovacím řízení souhlas pro územní řízení. Přestože to postačuje, požádala firma o druhou EIA. Zástupci ekologické organizace Děti Země chtěli, aby se uskutečnila "velká EIA", tedy nejpřísnější posouzení vlivů stavby spalovny s roční kapacitou 95.000 tun odpadu. Občanské sdružení Plzeňané proti spalovně navíc podalo v březnu stížnost evropským komisařům. "Druhá EIA proces nezpozdí. My jsme dali posudek EIA takový, jaký jsme dostali, a ten stačí," uvedl Drápela.

Spalovna nahradí až 80.000 tun hnědého uhlí. Po jejím dokončení má být podle náměstka plzeňského primátora Petra Runda životní prostředí v lokalitě "stoprocentně lepší" než se současnou skládkou.

Spalovna komunálního odpadu, na jejíž přípravě už pracuje teplárna od roku 2004, bude podle Siegerové patřit k menším zařízením. "Zařadí se ale mezi nejmodernější spalovny v Evropě. S velkou rezervou bude splňovat všechny ekologické předpisy ČR i EU. Její plánovaný tepelný výkon je 35 MW, elektrický sedm megawattů," dodala.

Václav Prokš

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů