Pátek, 29. března 2024

Lesy ČR otevřely u Liberce naučnou stezku Karlovské bučiny

Lesy ČR otevřely u Liberce naučnou stezku Karlovské bučiny

Novou naučnou stezku v Národní přírodní rezervaci Karlovské bučiny otevřely dnes nedaleko Liberce Lesy ČR. Cílem projektu je přiblížit návštěvníkům zajímavou a cennou lokalitu jen kousek od krajského města, řekl dnes ČTK mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Rezervace, která byla vyhlášena v roce 1972, je ostrůvkem původního listnatého lesa na Ještědském hřbetu, kde jinak dominují smrky.

Naučná stezka je dlouhá 3,5 kilometru a má celkem šest zastavení s informačními tabulemi. "První zastavení lidé najdou přímo u železniční stanice Karlov pod Ještědem, od kterého vede cesta pozvolna vzhůru až k nejvyššímu bodu stezky, rozcestí Zelená Lavice, kde jsme nechali postavit odpočinkový altán," řekl Ludvík Řičář, ředitel Krajského ředitelství Lesů ČR Liberec. Než turisté dojdou k samotnému altánu, minou při putování po stezce tři zastavení věnující se významu vody, obnově lesa a lesním půdám.

Tabule u altánu osvětluje význam lesních cest. Směrem dál už naučná stezka vede pouze z kopce. "Cestou k poslednímu zastavení, které popisuje rozdíly mezi druhy lesa a s tím související květenou, mají lidé možnost se ještě zastavit u pěkné lesní studánky," dodal Řičář. Vybudování stezky přišlo na 100.000 korun z Programu 2000, kterým Lesy ČR celostátně podporují veřejně prospěšné funkce lesů.

Rezervace Karlovské bučiny o rozloze více než 40 hektarů leží na severovýchodních svazích Ještědského hřbetu ve výšce 360 až 580 metrů nad mořem. Geologické podloží tvoří krystalické vápence až dolomity, které pravděpodobně pocházejí ze starších prvohor. Proto jsou zde příznivé podmínky pro vznik krasových jevů. Na nedalekém Velkém Vápenném vrchu je přes 350 metrů dlouhá Západní jeskyně s bohatou krápníkovou výzdobou, menší podzemní prostory jsou i v údolí Rokytky v těsném sousedství rezervace. Bučiny jsou cenné především vegetací tvořenou vápnomilnými bučinami subatlantického charakteru přecházejícími do květnatých bučin.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů