Pátek, 19. dubna 2024

Reakce Státního fondu životního prostředí ČR na reportáž Bezpracný zisk ze státních zakázek, Reportéři ČT

Reakce Státního fondu životního prostředí ČR na reportáž Bezpracný zisk ze státních zakázek, Reportéři ČT

Státní fond životního prostředí ČR reaguje na reportáž odvysílanou v pořadu Reportéři ČT v pondělí 27. června 2011. Obsah reportáže a její kontext může navozovat dojem, že došlo v případě realizace zakázky na rekonstrukci čistírny odpadních vod a kanalizace ve Žďáru k pochybení na straně Státního fondu životního prostředí ČR. Informace odvysílané v reportáži uvádíme na pravou míru.

Státní fond životního prostředí ČR u předmětné zakázky postupoval přesně v souladu se zákonem č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů a Závaznými pokyny pro žadatele a příjemce podpory z Operačního programu Životní prostředí. Pro Státní fond životního prostředí ČR je smluvním partnerem příslušná obec, tedy v tomto případě radnice Žďáru. Tato obec je příjemcem dotace a její rolí je také spolupracovat při kontrolách plnění realizace díla ze strany zhotovitelů. Obec také provádí dohled nad realizací zakázky a na zajištění dohledu dostává od SFŽP finanční prostředky.

Na příslušné akci byly ze strany SFŽP prováděny pravidelné kontroly na místě. Provedeno bylo celkem šest kontrol v 03, 06, 08, 10/2010, 03 a 05/2011. Během kontrol byl zjišťován postup realizace akce a rozsah dosud provedených prací v souvislosti s předkládanými fakturami. Akce je v současnosti těsně před dokončením, probíhají přejímky dokončených částí.

Pokud jde o subdodávky, byl investorovi znám fakt, že subdodávky mohou činit max. 30 % z objemu stavebních nákladů akce. V průběhu realizace bylo poté zjišťováno, zda subdodávky nepřesahují limit stanovený OPŽP, který byl navíc jednou z podmínek v zadávací dokumentaci, která byla ze strany SFŽP kontrolována. Subdodávky byly odsouhlasovány ze strany obce průběžně během realizace, tj. od 01/2010 do 12/2010 na základě Smlouvy o dílo, kde se v článku II, v bodě 3 píše, že zhotovitel zhotoví dílo svým jménem a na vlastní odpovědnost. Provedením části díla může zhotovitel pověřit třetí osobu a to v rozsahu dle přílohy č. 4 této smlouvy (předběžné prohlášení o subdodávkách), nad rámec této přílohy jen po předchozím písemném souhlasu objednavatele. Za výsledek těchto činností však odpovídá objednatel stejně jako by je provedl sám.

SFŽP si od konečného příjemce vyžádal písemný doklad o přesném objemu subdodávek. Při posledním doložení 17. června starosta obce Ing. Josef Housa doložil odsouhlasené objemy subdodávek vítězné firmě OHL ŽS. Subdodávky činí v součtu 15,85 %.

Z uvedených informací, které má SFŽP k dispozici, vyplývá, že po stránce objemu subdodávek nejsou známy žádné nesrovnalosti. Přes všechny tyto informace provede SFŽP veřejnosprávní kontrolu a o jejím výsledku bude informovat řídící a kontrolní orgány Ministerstva životního prostředí.

Zároveň poukazujeme na zákonnou povinnost oznámit podezření na podvodné jednání orgánům činným v trestním řízení. Pokud Reportéři ČT mají důkazy, že došlo ke skrytému navýšení subdodávek, které SFŽP nemá, měli by neprodleně podat trestní oznámení.

Pokud jde o další část reportáže, Státní fond životního prostředí ČR ze zákona 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů nemá oprávnění zasahovat do smluvních vztahů, jichž není účastníkem, tzn. mezi hlavním zhotovitelem nebo jeho subdodavateli a dalšími drobnými podnikateli/živnostníky. Je na samotných stavebních firmách, podnikatelích či živnostnících, aby si prověřovali důvěryhodnost svých partnerů, se kterými vstupují do smluvního vztahu. To samé platí i v případě platební morálky. Pokud se tito podnikatelé (stavební firmy či živnostníci) domnívají, že došlo ze strany jejich obchodního partnera k porušení smluvního vztahu nebo k podvodu, pak se mohou obrátit na soud nebo orgány činné v trestním řízení, které jsou oprávněny v této věci konat.

Zdroj:Operační program Životní prostředí
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů