Pátek, 19. dubna 2024

Tvář Země okem pilota a poutníka

Fotografie Svatopluka Dvořáka a pilota Tomáše Klimeše

Tvář Země okem pilota a poutníka

Ing. Svatopluk Dvořák se narodil v roce 1936 v Bratislavě, ale už od roku 1945 žije v severních Čechách. Když hned po válce začal v České Lípě chodit do školy, bylo to podle jeho slov ošklivé šedivé město, zato krajina kolem něj ho už od dětství lákala a okouzlovala. Poznávání přírody a kraje se mu stalo celoživotní zálibou a touha uchovat pro něj i jeho blízké prožitky a obrazy ho přivedla i k fotografování.

Po maturitě na českolipském gymnáziu Svatopluk Dvořák vystudoval v Praze chemii a začal pracovat v Crystalexu v Novém Boru. Původně byl technikem, ale zaujala ho i krása a zajímavost ručních řemesel. Měl zajímavou práci při zavádění výroby v novém kombinátě a později při její automatizaci, ale práce byla časově tak náročná, že fotografování šlo nějakou dobu stranou.

Letecké fotografování je novější kapitolou, které se věnuje až v posledních několika letech po seznámení s pilotem Tomášem Klimešem. "Je to specifický obor fotografování, náročný na souhru letce a fotografa, závislý na počasí a samozřejmě i dost nákladný. Naštěstí technický pokrok přinesl digitalizaci a možnosti upravit nebo opravit některé nedostatky snímků. Letecké fotky přinášejí nové pohledy na známá místa, jinak nedosažitelné. Postupně se snažíme snímat stejná místa jak z pohledu leteckého, tak pozemního. Ukázkou našeho snažení je výstava v ČL muzeu." Dodal Svatopluk Dvořák.


vvv

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů