Úterý, 23. dubna 2024

Německé obavy mění hru kolem Temelína

Šéf německých Zelených pro HN: Nečekejte naše sympatie, jádro je pro nás příliš riskantní. Česká republika bude podle šéfa ČEZ Martina Romana pod silným tlakem Německa a Rakouska, aby nedostavovala Temelín a vzdala se jádra.

Německé obavy mění hru kolem Temelína

"Evropské trendy ovlivňují budoucnost více než technologie. Jde o to, zda a jak bude Evropa bojovat proti globálnímu oteplování a také jak velký bude odpor některých států proti jádru," prohlásil včera Roman během slyšení před poslanci rozpočtového výboru.

Že tlak z Německa bude pokračovat, potvrdil včera HN Cem Özdemir, jeden ze dvou předsedů německých Zelených. "Česká republika od nás nemůže očekávat žádnou podporu, pokud bude sázet na jadernou energii. Respektujeme rozhodnutí našich sousedů, ale považujeme rizika jaderné energetiky za příliš vysoká," napsal HN.

Oficiální plán stále počítá s tím, že v Temelíně vyrostou další dva bloky. Tlak Německa, nejistota kolem ceny emisních povolenek a těžba plynu z břidlic v Polsku by ale mohly situaci změnit. ČEZ si určitě bude chtít na stavbu půjčit, banky se však mohou polekat rizik dlouhodobého projektu, který má být podle nejnovějších odhadů dokončen až kolem roku 2025. I list Financial Times nedávno napsal, že dostavba Temelína není v Česku otázkou podpory veřejnosti, ale peněz.

AUTOR: Marek Hudema
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů