Středa, 24. dubna 2024

Lidé společně skočili do řek, chtějí upozornit na jejich čistotu

Lidé společně skočili do řek, chtějí upozornit na jejich čistotu

Zájemci o koupání v přírodě se dnes odpoledne sešli na louce v pražském Braníku. V 15:00 se společně ponořili do Vltavy, aby si připomněli Evropský den koupání v řekách. Akce, kterou v hlavním městě pořádá ekologické sdružení Arnika, se zúčastnily zhruba dvě desítky lidí. Další Pražany vylákalo počasí alespoň k pikniku a posezení na břehu řeky.

Organizované koupání se dnes koná na mnoha místech České republiky i v Evropě. Arnika pozvala nadšence také na akci do Děčína, další sdružení pak pořádají hromadné skoky do řek například v Brně, v Lysé nad Labem, Mělníce, Křešicích u Litoměřic, Třeboni nebo Přímělkově na Jihlavsku. Lidé by si při akcích měli podle sdružení nejen připomenout význam řek, ale hlavně si užít příjemný den v přírodě.

"Smyslem dnešního koupání je strávit alespoň jedno odpoledne u řeky, protože po takovémto společném zážitku začnou mít lidé větší zájem o to, jaká voda v českých řekách teče," řekla ČTK mluvčí sdružení Arnika Zora Kasiková. Podle ní se za posledních 20 let kvalita vody v tocích výrazně zlepšila, koupat se ve většině řek již není problém. Sdružení přesto chce vyburcovat i obyvatele průmyslových oblastí, aby kvůli chemickému znečištění vody tlačili na úřady a podniky.

Arnika pořádá společné skoky do řek již od roku 2002. "Nepotřebujeme, aby to byly masové akce. Důležité je, že se přidávají nové iniciativy, které pořádají koupání na dalších místech," uvedla Kasiková. Účastníci akcí se podle ní také následně k řekám vracejí.

V hlavním městě mohli zájemci využít kromě koupání také vegetariánské občerstvení, improvizovanou čajovnu či podepsat petici Člověk a voda- za lepší zacházení s vodou. Sdružení také připravilo hry pro děti. Děčínská pobočka Arniky pak pořádá na břehu Labe akci nazvanou Big Jump - Love Labe. Její součástí je například módní performance mladé děčínské návrhářky Hany Frišonsové či soutěž o nejhezčí plážový pár - Miss a Mistr Labe. Také na dalších místech se konají pikniky, hudební produkce nebo výlety.

Evropský den koupání v řekách zastřešuje Evropská říční síť a podle Arniky se jí tradičně účastní tisíce lidí na mnoha místech po celé Evropě, kteří se snaží o ochranu přírodních toků.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů