Středa, 17. dubna 2024

Eurostat: s bohatstvím nepřibývá odpadků

Eurostat: s bohatstvím nepřibývá odpadků

Ačkoli evropské ekonomiky po roce 2002 rychle rostly a lidé bohatli, množství komunálních odpadů bylo od té doby stabilní. Poukazuje na to dokument statistického úřadu Eurostat [1].

Hnutí DUHA proto apelovalo, aby ministr životního prostředí Tomáš Chalupa navrhl nový zákon o odpadech, který se zaměří na recyklaci a snadnější třídění odpadu.

Ivo Kropáček z Hnutí DUHA řekl:
"Statistiky Eurostatu potvrzují, že bohatší společnost vůbec nemusí produkovat více odpadků. Množství odpadků nesouvisí s bohatstvím, nýbrž s tím, zda stát chytře podporuje recyklaci. Ministr Chalupa by měl v novém zákoně navrhnout účinná opatření, která zajistí, že naše recyklace postupně stoupne na úroveň Německa a třídění bude nejen správné, ale i snadné."

V České republice každoročně skončí na skládkách nebo se spálí recyklovatelné materiály za 3 miliardy korun [2]. Hnutí DUHA prosazuje nový zákon o odpadech, který pomůže, aby třídit bylo nejen správné, ale také snadné.

Klíčovým bodem by měla být takzvaná recyklační sleva: obce či města, která v přepočtu na jednoho obyvatele produkují málo odpadu, by měla mít menší poplatky za skládkování. Takové pravidlo by radnice motivovalo, aby domácnostem u snadnily třídění.


Kontakt:
Ivo Kropáček, telefon 604 207 302, email ivo.kropacek@hnutiduha.cz
Barbora Šlapáková, telefon 731 465 279, email barbora.slapakova@hnutiduha.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů