Pátek, 26. dubna 2024

Vesmírná turistika pomůže zeleným technologiím

Vesmírná turistika pomůže zeleným technologiím

Spouští se odpočítávání... chvilka ticha... ohromující a fascinující řev provázející neuvěřitelné zrychlení o 2500 mil za hodinu v několika vteřinách... Obloha se mění z modré barvy na tu nejhlubší a nejtemnější čerň... a pak... ticho... stav beztíže... a konečně pohled, který jste viděli mnohokrát předtím, ale nikdy ne na vlastní oči a v celé majestátnosti... dokonale modrá všude kolem, svět bez hranic... jen nepatrný a křehce vyhlížející pás atmosféry.

Zní to jako fantastický živý sen, ale je to popis zážitku, který nabízí projekt Virgin Galactic. Tato vize už vznítila představivost více než 430 lidí, kteří se přihlásili na naše první komerční vesmírné lety, jež se uskuteční během dvou příštích let. Uveďme to do kontextu: od prvních sovětských a amerických misí se do vesmíru dostalo něco přes 500 lidí. Provozování těchto letů bylo omezeno jen na vládní agentury, které vydávaly miliardy dolarů na vývoj technologií, jež lidstvu umožnily dopravit prvního člověka mimo zemskou atmosféru.

Virgin Galactic usiluje o umožnění cest do vesmíru pro platící zákazníky. Již během prvního roku provozu chce Virgin Galactic umožnit lety do vesmíru stovkám astronautů. I když jsou ceny letenek nastaveny velmi vysoko, nejde v žádném případě o luxusní lety nebo exotické dobrodružství. Využíváme naši vesmírnou turistiku k tomu, abychom toto odvětví posunuli do sféry soukromých podniků, protože americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku, NASA, letos končí s programem raketoplánů. Tato změna ovlivní zejména vypouštění družic, nezbytných pro naše komunikační sítě a získávání údajů pro řadu oborů, počínaje meteorologií a konče odhady rostlinné výroby. Nadále bychom už neměli při dopravě družic do vesmíru spoléhat na staré, nákladné a "špinavé" technologie. Toto odvětví musí být modernizováno a učiněno trvale udržitelným, a to jak z důvodů finančních, tak kvůli zdraví naší planety.

Jako odpověď na tuto výzvu vyvíjíme v kalifornském středisku Mojave řešení, které bude šetrnější k životnímu prostředí a sníží náklady. Náš dvoustupňový startovací proces odpaluje raketu až ve chvíli, kdy nosný letoun vynese loď do stratosféry. Přitom se spotřebuje méně energie než u jiných odpalovacích systémů, které spoléhají na raketový pohon už při startu na Zemi. Dvoutrupý nosný letoun WhiteKnightTwo vynese suborbitální mateřskou loď do výše kolem 15 kilometrů nad zemí. Při jeho konstrukci se využívá lehkých uhlíkových slitin a pohání jej čtyři motory PW308A, vyráběné firmou Pratt and Whitney Canada. Ty patří k nejsilnějším, nejúspornějším a nejvýkonnějším motorům na trhu.

Když letadlo WhiteKnight doletí do stratosféry, oddělí se od něj vesmírná loď SpaceShipTwo, hnaná raketou. Protože je v této výši vzduch řidší, spotřebuje se k dosažení suborbitálního prostoru mnohem méně energie. Hybridní raketový motor je mnohem účinnější a pružnější než předchozí modely. Palivem je pevná složka, která se jako okysličovadlem aktivuje tekutým oxidem dusitým. Tato kombinace pevné a tekuté pohonné hmoty zajišťuje úspornost raketového motoru, který může být ovládán a vypínán snadněji, než tomu bylo u raket s pevným palivem, užívaným ve 20. století.

Setrvalá budoucnost naší planety zahrnuje i cesty do vesmíru a využití dalších možností vesmírného odvětví podnikání. A proto stojí za to pokoušet se o rozvoj těchto technologií, které jsou energeticky efektivní a emitují co možná nejméně škodlivin. Chceme-li usilovat o zdraví naší planety, musíme do vývoje zelených technologií zahrnout i vesmírné podnikání.

The New York Times Syndicate.
Zpracoval Miroslav Prchal.

AUTOR: Richard Branson
zakladatel Virgin Group

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů