Středa, 24. dubna 2024

Duhovky Hnuti DUHA: Klenot Afriky bude uchován

Duhovky Hnuti DUHA: Klenot Afriky bude uchován

PŘÍRODA: Klenot Afriky bude uchován
ZDRAVÍ: 20 let zákona o čistém vzduchu
POMOZTE: Méně kamionů, čistší vzduch, bezpečnější silnice
BRIGÁDA: Pracujte v létě pro Hnutí DUHA


PŘÍRODA
Klenot Afriky bude uchován

Vláda Tanzanie rozhodla, že nepostaví kontroverzní dálnici napříč legendárním národním parkem Serengeti. Bezkonkurenčně nejslavnější rezervace v Africe chrání 15 000 čtverečních kilometrů savany, která je domovem 1,3 milionu pakoní, 200 tisíc zeber či 300 000 gazel a žiraf, antilop, lvů i gepardů. Proslavilo jej hlavně masové stěhování zvířat. Stáda, která čítají dva miliony kopytníků, se každoročně v období sucha vydávají na majestátní pouť za potravou.

Plánovaná silnice měla soustředit nákladní dopravu mezi přístavy na pobřeží Indického oceánu a Viktoriiným jezerem. Už v roce 2015 po ní mělo jezdit 800 aut denně - a během pětadvaceti let by počet stoupl na milion ročně. Přerušila by trasu každoroční velké migrace savců. Vědci varovali, že pokud se projekt uskuteční, populace v Serengeti se prakticky zhroutí: počet pakoní by klesl z 1,3 milionu na pouhých 200 000 zvířat. Ale koncem předminulého týdne tanzanští ministři ohlásili, že projekt se ruší. Chtějí uchovat svůj národní klenot. Proto postaví jinou trasu, která park obejde z jihu.

ZDRAVÍ
20 let zákona o čistém vzduchu

V sobotu to bude přesně dvacet let, co československé Federální shromáždění schválilo patrně nejdůležitější ekologickou legislativu v naší historii: nový zákon o ovzduší. Miliony lidí díky němu lépe dýchají a na horách rostou zdravější lesy. Hlavně kvůli tomuto zákonu exhalace oxidu siřičitého během devadesátých let klesly na pouhou desetinu.

Zákon totiž ČEZ, hutím a dalším velkým znečišťovatelům nedal na vybranou: během sedmileté lhůty museli svoji výrobu vyčistit. Povedlo se to bez větších obtíží - takže se mýlili pesimisté, kteří to chtěli předem vzdát. (Ministr financí Václav Klaus tehdy tvrdil, že exhalace síry nelze snížit ani o pouhých 30 procent.) Ale namontovat filtry na komíny bylo pouze prozatímní řešení. Po prvním kroku musíme udělat také druhý a zbavit českou ekonomiku závislosti na uhelných dolech i na dovážené a zemním plynu. Proto Hnutí DUHA prosazuje nový důležitý zákon, který rozhýbe investice do moderních zelených řešení. Více na www.velkavyzva.cz

POMOZTE
Méně kamionů, čistší vzduch, bezpečnější silnice

Nový ministr dopravy má urgentní úkol: rozšířit mýtné na všechny silnice. Mnoha městy a obcemi se totiž valí fronty kamionů, které objíždějí placené úseky dálnic. Poškozují zdraví místních lidí hlukem i výfukovými plyny a jsou nebezpečné pro běžné motoristy. Starostové apelují na vládu, aby s tím rychle něco udělala.

Ministerstvo dopravy už připravovalo, že rozšíří mýtné na vozovky první třídy a vybrané krajské silnice. Kamionové společnosti však vládě vyhrožují a vyvíjejí na ni nevybíravý nátlak. Minulý ministr se už chystal kapitulovat a celý projekt razantně seškrtat. Potřebujeme, aby politici viděli také druhou stranu: že tisíce lidí chtějí zdravější život, čistší vzduch a bezpečnější silnice. Pošlete prosím z našeho webu e-mail novému ministrovi, který v pátek nastoupil do úřadu. Bude vás to stát jen pár minut a několik úderů do klávesnice.

BRIGÁDA
Pracujte v létě pro Hnutí DUHA

Jste komunikativní, rádi se učíte novým věcem, sháníte brigádu a nechcete strávit léto vybalováním zboží do regálů? Pak hledáme právě vás. Právě rozšiřujeme tým street fundraiserů, kteří oslovují veřejnost, prezentují práci Hnutí DUHA a pomáhají realizovat projekt Staňte se Přáteli Hnutí DUHA na ulicích v Praze a Brně. Tímto způsobem získáváme dárce, kterým není lhostejné prostředí, ve kterém žijí a zároveň nám chtějí pomoci drobnými finančními příspěvky.

Pojďte do toho s námi. Nabízíme práci, která dává smysl, dobrý výdělek, výplatu každých 14 dní, skvělou partu lidí, účast na festivalech, stravenky a prostor pro volný čas. Nástup možný ihned. Více informací a možnost přihlášení na našem webu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů