Pátek, 29. března 2024

ČIŽP během letní sezóny prověří podmínky vodácké turistiky v CHKO Litovelské Pomoraví

ČIŽP během letní sezóny prověří podmínky vodácké turistiky v CHKO Litovelské Pomoraví

Inspektoři z olomouckého oblastní inspektorátu ČIŽP se v letní sezóně 2011 zaměří na kontroly dodržování ochranných podmínek CHKO Litovelské Pomoraví a Národní přírodní rezervace Ramena řeky Moravy, a to především při vodácké turistice.

Řeka Morava je, v úseku mezi Litovlí a Olomoucí, součástí Národní přírodní rezervace Ramena řeky Moravy, proto zde platí omezení pohybu. Hlavním důvodem omezení je rušení hnízdících ptáků, např. ledňáčka říčního, kulíka říčního či pisíka obecného. Provozem lodí tak může dojít ke zničení jejich hnízd, která jsou umístěna na štěrkových náplavech.

ČIŽP ve spolupráci se Správou CHKO Litovelské Pomoraví, Policií ČR a stráží přírody přistoupí ke kontrolám návštěvnického režimu v rezervaci. S ohledem na výše uvedené informace je zakázáno splouvat hlavní tok řeky Moravy, v úseku od Litovle po Hynkov, od 1. 4. do 31. 7. Hlavní tok Moravy je, v úseku od Hynkova po soutok s Benkovským potokem, zakázáno splouvat celoročně. Dodržování tohoto zákazu ověří inspekce při kontrolách. Za jeho porušení hrozí podle zákona o ochraně přírody a krajiny pokuta až do výše 100 000 Kč.

Pro zajištění vodácké turistiky je od letošního roku Správou CHKO Litovelské Pomoraví schváleno vyznačení vodácké trasy v úseku Mohelnice - Olomouc, které je v terénu zajištěno umístěním informačních tabulí. Jejich prostřednictvím se vodáci dozví o tom, že vplouvají na území chráněné krajinné oblasti, případně národní přírodní rezervace, jak se zde mají chovat, kde mohou vystupovat a nastupovat, dovézt loď apod. Současně jsou upozorněni na nebezpečná místa (jezy a malé vodní elektrárny) a na úseky řeky se zvýšeným výskytem napadaného dřeva. Namísto hlavního toku Moravy je mezi Litovlí a Hynkovem pro období 1. 4. - 31. 7. vyznačena vodácká trasa po Malé Vodě. Vodáci tak nepřijdou o možnost splouvání Moravy v Litovelském Pomoraví.

ČIŽP bude v této souvislosti také kontrolovat dodržování zákazu vjezdů motorových vozidel v CHKO Litovelské Pomoraví, který podle zákona o ochraně přírody a krajiny platí na celém území mimo silnice a místní komunikace. Porušování zákazu vjezdu motorových vozidel je v CHKO Litovelské Pomoraví dlouhodobým a výrazným negativním jevem. Velmi četné až masové vjezdy motorových vozidel, zejména v letní sezóně, působí rušivě v místech, která jsou určena pro pěší turistiku a cykloturistiku. Stranou nezůstává ani riziko znečištění vod v případě úniku provozních kapalin z vozidel.

V letech 2009 - 2010 provedla ČIŽP celkem 10 kontrolních akcí, při kterých uložila za porušení zákazu vjezdu motorových vozidel 17 pokut ve výši 32 500 Kč, přičemž pokuty uložené fyzickým osobám se pohybovaly mezi 1 000 - 6 000 Kč. Právnickým osobám však hrozí pokuty řádově vyšší. Při kontrolách vjezdů motorových vozidel v letošním roce bude ČIŽP nadále spolupracovat se Správou CHKO Litovelské Pomoraví, stráží ochrany přírody a Policií ČR.

P9250014.jpg

Ivana Awwadová

mluvčí ČIŽP

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů