Sobota, 20. dubna 2024

Údajně šest Čechů zadrženo v Turecku za pašování hmyzu

Údajně šest Čechů zadrženo v Turecku za pašování hmyzu

Turečtí celníci zadrželi v úterý na turecko-bulharské hranici šest podezřelých Čechů, kteří se podle úřadů snažili propašovat na 6000 kusů vzácného hmyzu. Dnes o případu informovaly internetové noviny todayszaman.com. Češi údajně nasbírali na různých místech Turecka na 48 druhů hmyzu, jehož hodnota podle tureckých expertů přesahuje pět milionů korun. České ministerstvo zahraničí na dotaz ČTK uvedlo, že zatím o případu nemá žádné informace.

Celníci našli celkem 6014 brouků a jiných druhů hmyzu. Podle jejich vyjádření se jednalo o největší pokus o pašování hmyzu v turecké historii. Jak podle tureckých webů uvedla agentura Anadolu, hraniční úřady informovali místní obyvatelé, kteří pozorovali muže při sbírání. Domnívali se, že sbírají rostliny, které následně budou chtít vyvézt ze země.

Po vyhlášení pátrání se podařilo zastavit auto se šesti Čechy na hraničním přechodu v Edirne Kapikule. Celníci po prohledání vozidla našli stovky kusů hmyzu v trubičkách a malých krabičkách.

Následně si vyžádali vyjádření expertů, kteří identifikovali na 48 druhů. Odborníci zároveň konstatovali, že byl hmyz zabit a uložen v hoblinách napuštěných etylacetátem. Podle expertní zprávy se jeho hodnota pohybuje okolo 500.000 tureckých lir (asi 5,25 milionů korun).

Češi po zadržení údajně uvedli, že hmyz sbírali přes jeden a půl měsíce a chtěli jej odvézt pro vědecké účely. Podle todayszaman.com byli obviněni z trestného činu. Zabavený hmyz byl převezen do entomologického muzea Thrácké univerzity.

Jak sdělil profesor této univerzity Murat Yurtcan agentuře Anadolu, vývoz hmyzu ze země i pro vědecké účely je ilegální, pokud není vydáno oficiální povolení či podepsán protokol s výzkumnou institucí.

Nejznámějším případem pašování brouků ze zahraničí českými občany je z dřívějška kauza entomologů Petra Šváchy a Emila Kučery, kteří byli v roce 2008 obviněni z nelegálního sběru brouků a larev motýlů u národního parku Singalia, asi 90 kilometrů od města Dárdžiling v severovýchodní Indii. Šváchu tamní soud osvobodil, ale Kučerovi vyměřil nepodmíněný trest tři roky vězení. Ještě před odvolacím řízením Kučera koncem října 2008 utekl do ČR. Podle dostupných informací se Indie oficiálně na ČR kvůli Kučerově útěku neobrátila.

Loni v srpnu odsoudil soud na Srí Lance českého občana k pokutě 125.000 rupií (asi 19.520 korun) za sběr vzácných druhů hmyzu v národním parku Hortonovy pláně a za pokus vyvézt hmyz ze země. Druhý Čech obviněný jako spolupachatel byl osvobozen.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů