Sobota, 20. dubna 2024

Ovocnářská unie ČR získala nominaci na Evropskou ekologickou cenu pro podnikatele 2012 v kategorii environmentální management

Ovocnářská unie ČR získala nominaci na Evropskou ekologickou cenu pro podnikatele 2012 v kategorii environmentální management

Tisková zpráva - Ovocnářská unie ČR uspěla s projektem "Integrovaná produkce ovoce" v soutěži společnosti Business Leaders Forum a bude se v kategorii "environmentální management" příští rok v červnu za ČR ucházet o Evropskou ekologickou cenu. Ministerstvo zemědělství podporuje "Integrované pěstování ovoce" od roku 2005.

Čeští ovocnáři pěstují ovoce v souladu s ochranou životního prostředí a daří se jim nabízet zákazníkům velmi kvalitní plody. "Potvrzuje to i nominace naší unie na ekologickou cenu. Jde o prestižní ocenění naší dlouholeté práce na zdokonalování systémů integrované produkce, tedy pěstování kvalitního ovoce při uplatnění ekologicky šetrných metod. Jejich cílem je ochrana životního prostředí v ovocných sadech a organizmů, které v něm žijí," řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Ministerstvo zemědělství podporuje od roku 2005 "Integrované pěstování ovoce", prostřednictvím Programu rozvoje venkova. Loni v jeho rámci vyplatilo téměř 100 milionů korun dotací. Výsledky podpory se promítly do nárůstu výměry ovocných sadů zařazených do systému integrované produkce, a to z 4,6 tisíc hektarů v roce 2005 na 11 tisíc hektarů v roce 2010.

"Ocenění považuji za příklad pozitivní a efektivní spolupráce a důkaz toho, jak Ministerstvo zemědělství podporuje pěstitelskou praxi s ohledem na ochranu životního prostředí,"řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Evropská ekologická cena pro podnikatele vyjadřuje mj. podporu firmám, které chápou význam ochrany životního prostředí a aktivně podnikají kroky vedoucí k jeho zlepšení. Je určena podnikům, které v uplynulých dvou letech zlepšily životní prostředí např. díky environmentálně šetrnému produktu a inovačním procesům.

Společnost Business Leaders Forum je sdružením mezinárodních a českých společností a firem, které prosazuje dodržování etiky v podnikatelské praxi, skutečné naplňování společenské odpovědnosti firem. Vznikla v Praze v roce 1992 z iniciativy několika předních českých firem a mezinárodní organizace The Prince of Wales International Business Leaders Forum, jejímž prezidentem je princ Charles.

Tereza M. Dvořáčková
tisková mluvčí MZe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů