Pátek, 19. dubna 2024

Sanace první části bývalé Poldi bude stát nejméně 150 mil. Kč

Sanace první části bývalé Poldi bude stát nejméně 150 mil. Kč

Kladno chce začít s odstraněním starých ekologických zátěží v areálu bývalé Poldi. Sanace území bude zahájena v okolí někdejší huti Koněv, kde by měla v budoucnosti vzniknout obytná zóna. Náklady se odhadují na 150 milionů korun, řekl ČTK primátor Dan Jiránek (ODS). Město dnes požádalo ministerstvo životního prostředí o dotace a vypíše tendr na zhotovitele prací. Firma, která ekologické zátěže odstraní, by měla být známá patrně do konce roku.

Město chce sanaci odstartovat v areálu bývalých kladenských hutí, jelikož tam v minulosti nechalo vypracovat studii, která zjistila, že ekologické zátěže mohou z dlouhodobého hlediska ohrožovat zdraví lidí. Analýza se zaměřila na území o velikosti sedmi hektarů. První část revitalizace se však bude týkat plochy o výměře 1,5 hektaru. "Na Koněvu to je zřejmě nejhůře znečištěné území. Samozřejmě na Poldovce mohou být místa, která jsou znečištěná více, ale to ukáže až podrobnější analýza," doplnil Jiránek.

Termín zahájení prací primátor zatím nechtěl komentovat. Prý se bude odvíjet zejména od toho, jestli se firmy nebudou odvolávat proti výsledkům tendru. ČTK v informačním systému EIA zjistila, že by sanace měla začít šest měsíců po výběru dodavatele, během kterých město musí získat zbývající povolení. Revitalizace první části Poldi podle dokumentu potrvá tři roky. "Z hlediska projektu to jsou věci, které budeme požadovat, aby byly dodrženy," poznamenal Jiránek. Projekt kromě odtěžení kontaminované půdy počítá s demolicí někdejší benzolové pračky, základů dehtových zásobníků nebo části objektu amoniačky.

Kladno chce v bývalých hutích pro nové využití a investory připravit plochu 300 hektarů. Nyní město připravuje kompletní studii o vlastnických vztazích a využití areálu, za kterou podle dřívějšího vyjádření Jiránka zaplatilo asi dva miliony korun. Následně bude zpracována analýza ekologických zátěží celého území, která bude stát kolem 60 milionů Kč.

Teprve poté začne sanace zbývajícího území bývalé Poldi, která potrvá minimálně do roku 2020. Její cena by se mohla vyšplhat až na 1,5 miliardy Kč. Jako první se začne měnit část Dříň, která je nejméně ekologicky zatížená a vzniknout by tam měla další průmyslová zóna. ČVUT tam chce například na konci letošního roku začít se stavbou Univerzitního centra energeticky efektivních budov, které bude stát kolem 600 milionů Kč.

Matěj Říha

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů