Úterý, 16. dubna 2024

Zájem o plyn poroste

Zájem o plyn poroste

Celosvětová spotřeba zemního plynu díky novým zdrojům z břidlic a metanu z uhelných slojí po roce 2025 překročí podíl spotřeby uhlí a kolem roku 2035 se dostane na úroveň spotřeby ropy. Zemní plyn v budoucích letech přitom nahradí očekávaný světový propad produkce elektrické energie z jádra. Předpověděla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Očekává, že prudký nárůst globální poptávky po plynu bude důsledkem dramatického vzestupu dobývání plynu z nekonvenčních nalezišť hlavně v Severní Americe, Číně a Austrálii. Podle agentury to je dobrá zpráva zejména z hlediska energetické bezpečnosti, protože těžba z nových nalezišť bude mnohem rovnoměrněji rozprostřena po zeměkouli než dosud a bude možná v téměř každé světové oblasti včetně Evropy.

Do roku 2035 nová naleziště plynu k růstu globální spotřeby přispějí asi 40 %. Nynější nadbytek plynu na světovém trhu však podle IEA skončí do roku 2015, protože poptávka vyvolaná "plynovou revolucí" poroste podle IEA tak rychle, že začne překonávat i silný vzestup nabídky.

Plyn bude do značné míry nahrazovat paliva s mnohem vyšším podílem uhlíkových emisí na jednotku energie, jako je uhlí a ropa, bude však také vytlačovat bezemisní zdroje jako jadernou energii, podkopanou letošní havárií japonské elektrárny Fukušima, a také drahé a nespolehlivé obnovitelné zdroje. Vzhledem k tomu se podle IEA emise oxidu uhličitého budou snižovat o něco pomalejším tempem.

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů