Čtvrtek, 28. března 2024

Kraje a obce budou 3. srpna spolu jednat o správě a přeměně Brd

Kraje a obce budou 3. srpna spolu jednat o správě a přeměně Brd

Společnou strategii pro jednání s ministerstvy chtějí dohodnout všechny obce ležící na okraji vojenského prostoru Brdy s reprezentacemi Plzeňského a Středočeského kraje na jednání 3. srpna v Příbrami. Výsledkem má být memorandum, které by schvalovalo majetkové převody. Dokument zašlou vládě a ministerstvům obrany, vnitra i financí. ČTK to řekl plzeňský hejtman Milan Chovanec (ČSSD).

Podle něj zatím stále není vůbec jisté, zda armáda území opustí a vláda Vojenský újezd Brdy zruší. "Určitě jí ale vzkážeme, že pokud má tyto úmysly, tak my se tomu nebráníme, ale že to má určité důsledky, které je nutné řešit. Proto požádáme vládu, aby stanovila partnera pro to jednání s námi," dodal. Podle Chovance bude opuštění prostoru otázkou několika let, ale obce na to musejí být "připraveny".

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek ČTK řekl, že všechny tyto otázky včetně případného jmenování zmocněnce pro jednání se starosty by měly být zodpovězeny během plánované návštěvy ministrů obrany a životního prostředí v Brdech. "Potřeba nebo nepotřeba vytvoření takové funkce by mohla vyplynout právě z toho jednání," dodal.

Ministři Alexandr Vondra a Tomáš Chalupa (oba ODS) mají do Brd zavítat druhý srpnový týden, přesný termín ještě nebyl zveřejněn. Pejšek ČTK řekl, že ministerstvo tento týden rozešle obcím a krajům zvací dopisy. Na setkání budou přizvána také média.

Někteří starostové, například Příbrami Josef Řihák (ČSSD), minulý týden uvedli, že by měl celé území spravovat Středočeský kraj. Argumentem bylo, aby celá oblast, která patří většinově do středních Čech, měla jen jednoho správce. Transformaci přírodně cenného území na CHKO podporují starostové z obou krajů. Psalo se, že by to Středočeši chtěli celé pod sebe, dokonce i majetkově, což je podle mě nereálné a neproveditelné, řekl Chovanec. "Kolega Rath (David, středočeský hejtman, ČSSD) s nímž jsem hovořil, to zatím nechává na diskusi obcí. Už měl s nimi také několik schůzek," dodal.

Kraje budou usilovat o to, aby obce podél prostoru získaly původní správní území, které měly před vznikem prostoru. S majetkovým vypořádáním ale příliš nemohou pomoci. Čtyři z devíti obcí v Plzeňském kraji tvrdí, že nedostaly zaplacený svůj historický majetek, zejména lesy. "Ale to důkazní břemeno musí nést ony," dodal Chovanec.

Požadavek krajů bude, aby bylo území vyčištěné od munice před předáním obcím. Vzhledem k jeho rozlehlosti a více než osmdesátiletém působení armády půjde podle Chovance o stovky milionů korun. Obce kromě Příbrami jsou vesměs velmi malé a ze svých rozpočtů by nemohly sanovat ekologické škody. Za ekologické škody ze zákona zodpovídá původce, jimž je podle hejtmana armáda. "Otázkou je, zda nebude snaha ministerstva obrany předat majetek s tím, aby si to samy obce jako noví vlastníci vyřešily. My vám ho dáme zadarmo anebo za korunu, ale už po nás nich nechtějte," dodal. Kraj tuto verzi odmítá.

Podle Chovance se musí vyloučit nebezpečí, že by stát původní přirozené katastry obcí rozprodal. "Plzeňská část je jedinečné, nádherné a nedotčené prostředí a nedovedu si vůbec představit tam pustit nekontrolovaně komerční aktivity," dodal. Preferuje cestovní ruch v rozumném rozsahu.

Hejtmanství bude jednat toto úterý od 17:00 v Trokavci se všemi devíti dotčenými obcemi v Plzeňském kraji. Kraj si tam chce potvrdit vyjednávací pozici. Starostové také nominují zástupce na jednání se Středočechy. V Příbrami se dopoledne potkají krajské rady, poté bude jednání se starosty.

Václav Prokš

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů