Čtvrtek, 28. března 2024

Z ropovodu BP na Aljašce unikly do tundry tisíce litrů mazlavé kapaliny

Z ropovodu BP na Aljašce unikly do tundry tisíce litrů mazlavé kapaliny

Britský petrochemický koncern BP, který si ještě nestihl napravit reputaci pošramocenou loňskou ekologickou havárií v Mexickém zálivu, se musí zpovídat z další nehody. Společnost včera přiznala, že z jejího poškozeného ropovodu na Aljašcce uniklo do okolní tundry skoro 16 tisíc litrů směsi ropy, vody a metanolu.

Podle sdělení BP prasklo v sobotu potrubí, které vede ropu z pole Lisburne ležícího v zálivu Prudhoe Bay. Ropovod, jímž denně proteče 30 tisíc barelů ropy, tak teď zůstává mimo provoz. Úřady mezitím zjišťují rozsah škod a vyšetřují příčinu nehody.

Ropovod o délce skoro 1300 kilometrů byl od 18. června mimo provoz, protože na něm probíhaly údržbářské práce. Jak dlouho jím ještě nebude proudit ropa, není zatím jasné.

"BP slibuje, že vyšetřování a opravy skončí do podzimních mrazů. Osobně si nemyslím, že by práce trvaly tak dlouho," cituje agentura Bloomberg koordinátora z úřadu pro životní prostředí na Aljšasce Toma DeRuytera.

Komplikace na Aljašce se včera nepatrně promítly do ceny akcií BP. Akcie koncernu oslabily na burze v New Yorku zhruba o 9 centů na 44,2 dolaru.

Každé menší zaškobrtnutí BP se nyní hodnotí jako absolutní selhání, psaly včera britské listy.

Ty připomněly, že letos už Britové jednu nehodu na Aljašce řešili. V lednu došlo k poškození ropovodu Trans Alaska Pipeline, a tak se koncern BP několik dní potýkal s úplným ochromením dodávek ropy ze zásobárny Prudhoe Bay. O rok dříve musela BP aljašským úřadům zaplatit pokutu ve výši 25 milionů dolarů kvůli opakovanému úniku ropy do krajiny.

Ze zálivu Prudhoe Bay u Aljašky proudí za normálního stavu 15 procent americké produkce ropy.

AUTOR: Lucie Hrdličková
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů