Čtvrtek, 28. března 2024

Ministerstvo ŽP věří, že zarazí živelný růst novostaveb

Stát chystá mapu, která ukáže, kde už se nemají stavět nové domy. Nepomůže nám to, musel by to nařizovat zákon, říká starosta.

Ministerstvo ŽP věří, že zarazí živelný růst novostaveb

Rodina Janků si postavila krásný domek se zahradou v satelitním městečku v Květnici jen pár kilometrů na východ od Prahy. Ve dvoupatrové vilce se žlutě zářící omítkou ovšem spokojeni nejsou.

"Kdybych mohla, hned to tady prodám. Developer nám sliboval hory doly. Že tu postaví školku, že tu bude pořád jezdit autobus, sliboval obchody i doktora. Pak zkrachoval a nemáme nic. Ani silnici před domem," rozčiluje se Andrea Janků a ukazuje na polní cestu plnou výmolů, kterou mají místo ulice.

"Pro všechno musíme jezdit daleko, malou nemáme kam dát do školky. Zdejší úzké silničky vůbec pro tolik aut nestačí. Dovolili tady gigantický satelit, ale nepostavili nic navíc," stěžuje si Janků, která se sem i s manželem nastěhovala před čtyřmi lety.

A její soused o pár ulic dál mluví podobně. "Bez auta jste tady nahraní. MHD je na nule, autobus jezdí jen občas a na metro to s ním trvá hodinu," říká šedesátiletý Vladimír Karas, který byl jedním z prvních, kdo si tady postavil dům. "Líbila se nám zdejší příroda. Pak se tu všude rozrostly domky a staví se další. Už teď tamhle leží dalších 70 základových desek," ukazuje Karas do polí.

Mapa s červenými místy

Proti nekoncepčnímu bujení satelitních městeček, které obklopily od 90. let především okolí velkých měst, se chystá zakročit ministerstvo životního prostředí. Vytvořilo totiž unikátní počítačový systém, který by měl "špatné" developerské projekty zastavit.

"Jedná se o propojení nejrůznějších databází, které ukáže, na kterých místech v republice už je nová zástavba nežádoucí. Zaměřuje se nejen na satelity, ale například také na výstavbu skladů a dalších komerčních projektů," říká Jiří Mach, ředitel odboru územních vazeb ministerstva životního prostředí.

"Je to v podstatě mapa, kde vyznačíme všechna území nové zástavby nad pět hektarů. K tomu poslouží letecké a družicové snímky. Data dáme do vztahu s mnoha dalšími faktory: jak kvalitní zemědělskou půdu zástavba zabrala, jak moc ohrožuje živočichy v okolí, jaká je v místě občanská vybavenost nebo jak tam funguje MHD," vysvětluje Mach.

Vznikne tedy algoritmus, který poměřuje informace o prostoru, o pohodlí bydlení a o dopadech na životní prostředí. Na základě toho ministerstvo označí v mapě místa, která už jsou příliš zastavěná. "Pak už budeme schopni jasně říci, která místa jsou problematická a neměla by projít přes územní plán jako místa pro další výstavbu. Tyto mapy dáme veřejně k dispozici. Budou sloužit úředníkům, kteří mají na starosti územní plány, i lidem, kteří se rozhodují, kde si postavit rodinný domek," dodává Mach.

Výjimky si budou muset obhájit

Mapu s červeně označenými místy bude spravovat Česká informační agentura životního prostředí a bude dostupná na jejím webu. Přístupná by měla být do jednoho roku. Nakonec chce ministerstvo vytvořit také speciální počítačový program, který propojí mapu s územními plány obcí.

Místa, kde už by se neměla schvalovat další satelitní městečka nebo sklady, budou v těchto plánech blikat červeně. "Pokud v takovém místě budou chtít úředníci přesto povolit výstavbu, budou si to muset obhájit před vedením obce a vysvětlit to občanům. Navíc v takových místech budou mnohem vyšší poplatky za vyjmutí z půdního fondu, takže se to nakonec developerům nevyplatí," tvrdí Mach.

Ministerstvo životního prostředí by také chtělo v budoucnu prosadit zákon, který v těchto místech zakáže stavět úplně.

Starosta: Je to bezzubá obrana

Plány ministerstva se líbí obcím, které mají s rozpínáním satelitů problémy. Obávají se však, že jim nepomohou.

"Namalovat červená místa ničemu nepomůže. Územní plán už máme schválený od minulého vedení a míst pro stavbu je v něm vyhrazeno dost. Takže developerům stejně nemůžeme bránit," říká Dalibor Wijas (nezávislý), starosta sedmitisícové Jesenice u Prahy, kde v nové zástavbě bydlí pět tisíc lidí. "Pomohl by jedině zákon, který stanoví, že obce v ,červených místech' budou moci zakázat stavět, i když to územní plán dovoluje," dodává Wijas.

AUTOR: Zuzana Keményová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů