Čtvrtek, 28. března 2024

V Příbrami má letos začít fungovat nová skládka

V Příbrami má letos začít fungovat nová skládka

V Příbrami má letos zahájit provoz nová skládka komunálního odpadu, kterou buduje soukromý investor v areálu bývalého rudného dolu v Bytízu. Zatím odpad z Příbrami končí na skládce v Chrástu, to by se mělo již brzdy změnit. Část skládky v Bytízu má být funkční již v letošním roce, řekl ČTK starosta Josef Řihák (ČSSD).

Pozemky pod skládkou dosud patřily státnímu podniku Diamo, který se je rozhodl prodat. Protože k nim má město předkupní právo, odkoupí je za čtyři miliony korun a prodá investorovi, který skládku staví. "Pokud by to koupil někdo jiný, tak by ta skládka nebyla zřejmě funkční," obává se starosta.

Město investorovi v minulosti prodalo projektovou dokumentaci a předalo stavební povolení. Opoziční zastupitelé to kritizovali. Příbram tím podle nich přišla o desítky milionů korun. Starosta to odmítá. "My jsme nechtěli skládku budovat, ale máme zájem na ni ukládat odpad," uvedl Řihák a dodal, že výstavba skládky není v silách města.

Příbram ročně odveze na skládku komunálního odpadu v Chrástu kolem 10.000 tun odpadků. Za každou tunu zaplatí skládkovné 1000 korun.

V současnosti město také chystá více než čtyřicetimilionovou investici do nového sběrného dvora s kompostárnou. Obě zařízení mají vzniknout na městských pozemcích u čistírny odpadních vod. Radnice nyní připravuje žádost o dotaci z Evropské unie. Pokud by vše dopadlo dobře, je město připraveno začít stavět ještě letos.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů