Čtvrtek, 28. března 2024

Nový zákon o ovzduší změní pravidla vyhlašování smogu a regulace

Nový zákon o ovzduší změní pravidla vyhlašování smogu a regulace

Podle nového zákona o ovzduší schváleného minulý týden vládou už nebudou muset kraje zpracovávat regulační plány, které udávají podmínky provozu velkých znečišťovatelů v době smogu. Odpadne jim i povinnost vyhlašovat signály míry znečištění. Úkol připadne Českému hydrometeorologickému úřadu, který bude mířit přímo na znečišťovatele.

Podle regulačního plánu se v uplynulých dvou zimách řídily podniky v Moravskoslezském kraji, zpracovaný ho má i Středočeský kraj a od minulého týdne má metodiku pro znečišťovatele rovněž Jihomoravský kraj. Další regiony plány připravují, pokud návrh nového zákona projde, budou muset svou práci změnit.

Nově budou krajské úřady stanovovat pro případy překročení regulační prahové hodnoty zvláštní podmínky provozu jen těm firmám, které se v dané lokalitě významně podílejí na jejím překračování. "Zvláštní podmínky provozu zdrojů budou zahrnuty v povolení k provozu," popisují autoři zákona novou úpravu. Krajské úřady pak budou ministerstvo informovat pouze o aktuálním výčtu regulovaných zdrojů.

Vznik smogové situace a její ukončení bude místo krajů vyhlašovat Český hydrometeorologický ústav, informovat bude přímo dotčené krajské, případně obecní úřady, ale i provozovatele a Českou inspekci životního prostředí.

Obce budou nicméně moci zpracovat obecní regulační řády pro případ omezení provozu automobilů v nízkoemisních zónách v době smogu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů