Pátek, 19. dubna 2024

MVŠO dává zelenou šetrným budovám

MVŠO dává zelenou šetrným budovám

Moravská vysoká škola Olomouc (MVŠO) se jako první česká vysoká škola stala členem České rady pro šetrné budovy (Czech Green Building Council, CZGBC). Díky zaměření MVŠO na energetický a facility management se tak její odborníci a studenti budou moci podílet na výzkumných a vývojových projektech členů CZGBC. Škola tím získá nejmodernější poznatky z realizace energeticky úsporných opatření, které následně promítne do svých vzdělávacích programů a také přináší své know-how členům CZGBC.

"Prostřednictvím členství v radě se naše škola zapojuje mezi nejlepší odborné partnery na problematiku šetrných budov, a tím se naplňuje jedna z našich hlavních priorit, kterou je aktivní spolupráce akademické a firemní praxe," uvedl Michal Menšík, prorektor MVŠO pro vědu, výzkum a rozvoj. Spotřeba energie budov tvoří v kolem 40 % celkové spotřeby energie a její snižování má dalekosáhlé národohospodářské dopady. V rámci EU by se od roku 2019 měly stavět pouze budovy s "téměř nulovou spotřebou energie". Úspory energie se týkají nejen vytápění, ale i větrání, chlazení, osvětlení a teplé vody. Podle Menšíka jde o ambiciózní plán, který vyžaduje širokou mezinárodní spolupráci akademiků a lidí z praxe.

"Nabídku MVŠO zapojit se do činnosti rady především v oblasti vzdělávání jsem velmi přivítal," uvedl Boris Zupančič, ředitel CZGBC. "Spolupráci se vzdělávacími institucemi považujeme za velmi významnou, neboť cesta k energeticky šetrnému jednání společnosti se neobejde bez osvěty v této stále důležitější problematice," doplnil Zupančič. Odborníci MVŠO se prostřednictvím CZGBC zapojí i do přípravy strategií pro energeticky šetrné stavby.

Kontakt:

Monika Mackovíková
Moravská vysoká škola Olomouc
+420 724 444 368
monika.mackovikova@mvso.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů