Čtvrtek, 28. března 2024

ÚOHS prý nezpochybnil vítěze soutěže na odbahnění Jordánu

ÚOHS prý nezpochybnil vítěze soutěže na odbahnění Jordánu

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nezpochybnil výsledek tendru na odbahnění údolní nádrže Jordán. Novináře o tom dnes informoval táborský starosta Jiří Fišer (Tábor 2020), informaci potvrdil i ÚOHS. Podnět k úřadu podala protikorupční organizace Transparency International kvůli postupu při výběru uchazeče. Poukazovala na to, že v tendru neuspělo sdružení firem Strabag, Swietelsky a Hron s nejnižší nabídkou 259 milionů Kč. Město místo toho vybralo projekt firem Daich, Metrostav a Zvánovec za 372 milionů korun.

"Úřad ve svém vyjádření konstatoval, že zadavatel procesně nepochybil," řekl Fišer. Dnes proto s vítězným sdružením podepsal smlouvu na práce na odbahnění Jordánu. Táborská radnice nyní musí do konce srpna předložit veškerou dokumentaci a hlavně protokol o úspěšném výběrovém řízení na odbahnění rybníku Státnímu fondu životního prostředí (SFŽP). Fond by měl na základě toho poskytnout Táboru dotaci 80 procent ze 372 milionů korun. Zbytek zaplatí město.

Předseda ÚOHS Petr Rafaj potvrdil, že jeho podřízení nové zadání zakázky na odbahnění rybníku Jordán skutečně prověřovali, a to na základě několika obdržených podnětů. "ÚOHS však neshledal důvody k zahájení správního řízení a šetření uzavřel," sdělil ČTK Rafaj.

Táborští řeší problematiku odbahnění nádrže Jordán přes rok. Městská rada návrh firem Daich, Metrostav a Zvánovec prosazovala i loni, podle ní byla nabídka sdružení Swietelsky, Strabag a Hron podezřele nízká. Firmy Swietelsky, Strabag a Hron se však už tehdy proti rozhodnutí odvolaly k ÚOHS a ten loni označil výběrové řízení za netransparentní. Proto ÚOHS spolek Swietelsky, Strabag a Hron do soutěže vrátil a Tábor musel o celé věci letos rozhodovat znovu.

I v opakovaném tendru se vítězem stal společný projekt firem Daich, Metrostav a Zvánovec. Rada opět označila nabídku spolku Strabag, Swietelsky a Hron za podezřele nízkou. Strabag, Swietelsky a Hron pak podalo proti výsledku námitku, ale rada ji také zamítla.

Pokud město obdrží dotaci od SFŽP, podle Fišera by mohly práce na odbahnění začít na přelomu září a října. "Začali bychom postupně upouštět vodu a před zimou ještě připravili staveniště," uvedl starosta.
Tábor však stále řeší, kam bude vytěžený odpad z nádrže vyvážet. Město uvažuje o skládce Hůrka u Plané nad Lužnicí, což se nelíbí jejím obyvatelům. Podle nich bahno z Jordánu vykazuje větší množství arzenu, než dovolují normy.

Táborský Jordán je nejstarší údolní nádrž ve střední Evropě, vznikl ve 13. století. Od roku 1830 jej ale nikdo nevypouštěl a nemá už ani spodní výpusť. Proto se městský úřad předloni rozhodl, že rybník o rozloze 51 hektarů nechá odbahnit, vyčistit a především vybuduje spodní výpusť.

Marek Bílek

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů