Čtvrtek, 25. dubna 2024

Kalousek prozradil, kam půjdou povodňové miliardy

Dotace na rekonstrukce po povodních budou vyplácet resorty zemědělství či životního prostředí.

Kalousek prozradil, kam půjdou povodňové miliardy

Ministerstvo financí ve středu zveřejnilo podrobnosti plánu, jak hodlá naložit se čtyřmi miliardami korun, které letos vybere od lidí jako daň zvanou "povodňová stovka". A zároveň odmítlo, že by peníze neprůhledně rozpustilo do státního rozpočtu.

Podle mluvčího resortu Ondřeje Jakoba ministerstvo kvůli dani vytvořilo speciální položku ve státním rozpočtu, a to v rámci kapitoly Všeobecná pokladní správa.

Ovšem snaze úřadu o vyjasnění finančních toků předcházela silná kritika médií. Hospodářské noviny jako první upozornily na to, že sami úředníci z ministerstva financí nemají úplně jasno, kam vybrané peníze vlastně půjdou.

Teprve poté resort místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska nabídl detailnější informace. Sdělil, že letos na krytí povodňových škod z loňského srpna uvolní 2,5 miliardy korun. Zbývajících 1,5 miliardy pak půjde do rezervy, kterou bude možné čerpat v příštích letech.

Na nejnutnější práce po loňských povodních bylo podle ministerstva zatím vynaloženo 475 milionů korun z vládní rozpočtové rezervy.

"Finanční prostředky budou v roce 2011 vypláceny prostřednictvím čtyř programů ministerstva pro místní rozvoj, ministerstva životního prostředí, ministerstva zemědělství a jednoho neprogramového dotačního titulu ministerstva zemědělství," oznámil v tiskové zprávě úřad spravující státní kasu.

Nejasnosti kolem toho, kam přesně peníze z povodňových daní poplynou, kritizoval v minulých dnech například jihomoravský hejtman Michal Hašek. "Jsem velmi znepokojen výroky vysokých úředníků ministerstva financí, kteří v rozhovoru pro Hospodářské noviny poprvé otevřeně přiznávají, že takzvaná povodňová daň, 100 korun na hlavu, kterou zavedl ministr Kalousek po loňských povodních, nemusí skončit v nápravě a řešení povodňových škod, ale že by mohla být využita státem na snížení schodku státního rozpočtu," uvedl Hašek.

Na financování povodňových škod přispívá letos v Česku každý, kdo vydělává měsíčně více než 9800 korun hrubého. Z daní si v podobě slevy odečítá místo 2070 korun o stokorunu nižší částku. Opatření, přijaté narychlo loni v létě, platí jen letos. ČTK


Vše o kauze povodňové stovky na www.domaci.ihned.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů