Čtvrtek, 28. března 2024

Zadržení vzácných papoušků a želv

Zadržení vzácných papoušků a želv

V úterý 26. 7. 2011 Celní správa České republiky realizovala 2 akce s krycími názvy "Festival" a "Palmák", které byly zaměřeny na nelegální obchod s ohroženými druhy živočichů. Jedná se doposud o největší operaci, která se týká mezinárodní úmluvy CITES na území České republiky. Obě akce proběhly ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí, jejíž inspektoři pracovali jako odborní konzultanti.

V rámci dvanácti domovních prohlídek, konaných v chovatelských zařízeních na celém území České republiky, bylo zajištěno 56 želv zelenavých a 34 papoušků . Jedná se o druhy, které jsou přímo ohrožené vyhubením a v zajetí jsou chovány jen vzácně.

Kakadu palmový je velký černý druh papouška (měří až 70 cm), který žije v pralesích Nové Guinei a severní Austrálie. Typický je svým obrovským zobákem, který slouží k louskání palmových ořechů. Při akci bylo zadrženo 19 exemplářů tohoto druhu a to i poddruhu goliath, který se v evropských chovech téměř nevyskytuje.

Ara hyacintový je největší papoušek světa měřící až 1 metr. Vyskytuje se v lesích Brazílie a Bolívie, je však velmi ohrožen lovem pro obchod, modré peří i maso. V přírodě zbývá jen cca 3000 jedinců. Amazoňan rudoocasý žije pouze na úzkém pásu pobřežních lesů v jihovýchodní Brazílii. V přírodě je silně ohrožen, populace činí cca 4000 jedinců.

Zajištěné exempláře byly převezeny do záchranných center CITES po území celé ČR, kde byly veterinárně vyšetřeny a dostane se jim specializované péče.

Vyšetřování případu dále pokračuje.

papuch 1.jpg

papouch 2.jpg

Papouch.jpg

27.7.2011 - Ivana Awwadova ; Přečteno: 72 x
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů