Čtvrtek, 18. dubna 2024

Voda v přírodních koupalištích na jihu Čech se zhoršila, na Orlíku jsou sinice

Voda v přírodních koupalištích na jihu Čech se zhoršila, na Orlíku jsou sinice

Téměř ve všech sledovaných koupacích oblastech Jihočeského kraje nastalo od posledního měření zhoršení kvality vody. Hygienici zaznamenali výrazný nárůst kolonií sinic a vznik vodního květu na vodní nádrži Orlík na Písecku a ve Staňkovském rybníce na Jindřichohradecku.

"Rozvoj kolonií sinic je patrný pouhým okem. Voda u Podolska na Orlíku proto není vhodná ke koupání, neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání nelze doporučit zejména citlivým jedincům," uvedl František Kotrba z Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích.

Na pětistupňové škále hodnotili hygienici vodu stupněm čtyři. Z podobných důvodů hodnotí stupněm tři kvalitu vody na Radavě na Orlíku. "Toto hodnocení znamená mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u vnímavých jedinců se mohou vyskytnout zdravotní potíže. Po koupání doporučujeme neotírat se ručníkem ale osprchovat se čistou vodou a převléci si plavky," podotkl Kotrba.

Od posledního měření nastalo zhoršení kvality vody ve Staňkovském rybníce na Jindřichohradecku a to až na stupeň čtyři. Rovněž zde ukázaly laboratorní rozbory nadlimitní výskyt sinic.

Nízkou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů vykazuje i voda u pláží v Horní Plané a v Černé v Pošumaví na Lipně, kde je hygieniky hodnocená stupněm dvě. U některých citlivějších lidí by se mohly vyskytnout zdravotní potíže, proto je dobré se po koupání osprchovat.

Jedinou v kraji sledovanou koupací oblastí, která byla hodnocena jedničkou, je rybník Hejtman. Teploty vody se pohybují od 16,7 °C u po 20,9 °C stupňů Celsia.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů